Magyar gazdaság

Piacra léptek az elektromos autózást segítő alkalmazással

Az e-autózás nagy kihívására, a megbízható, hosszú távú utazástervezésre kínál megoldást az az applikáció, amelyet a Volteum csapata, a tavalyi MVM Edison verseny egyik győztese fejlesztett ki.

Az elektromos autók esetében a hosszú távú utazástervezés egy rendkívül komplex probléma, mert a sofőröknek egyszerre kell ismerniük a töltők elhelyezkedését és adatait, valamint megbecsülniük utazás közben az autó merülését. Ez utóbbi viszont számos körülménytől függ, például az autó sebességétől, a hőmérséklettől, az akkumulátor állapotától vagy a tengerszint feletti magasságtól is.

Az utazástervezés mellett az árazás is kulcskérdés ezen a piacon. Az autók töltéséért már majdnem minden szolgáltatónál fizetni kell, ez azonban nagymértékben eltér a benzines vagy dízeles autók tankolásánál megszokottól. Tóth Zsófia, a Volteum ügyvezetője elmondta:

a közvélemény-kutatásukból az is kiderült, hogy a különböző töltőknél alkalmazott árazás összehasonlítása is nehézséget jelent a felhasználók számára, hiszen létezik energia-, időalapú és alkalomhoz kötött árazás, sőt, ezeknek a kombinációja is.

A megkérdezettek visszajelzései alapján fejlesztették ki az egyes töltők ár- és töltésiidő-összehasonlító funkcióját a Volteum applikációjában. A felhasználónak csak annyit kell megadnia, hogy hány százalékról hány százalékra szeretné feltölteni az autóját, és a térképen megjelenik a töltés ára és ideje minden egyes helyszínen. Erre az elektromos autót használóknak egészen mostanáig nem volt megfelelő eszközük.

Fotó: Volteum

A Volteum alapítója, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóiból álló csapat szeretné elérni, hogy

az autósok tudják hasznosítani a töltés alatti idejüket.

Ezért a fejlesztési célok között szerepel a kapcsolt szolgáltatók rendszerének kiépítése, vagyis az, hogy a sofőrök össze tudják hangolni a mindennapi teendőjüket (például étkezés, vásárlás stb.) a töltés okozta kényszerpihenőkkel.

A Volteum tavaly – még InCharge néven – megnyerte a régió egyik meghatározó energetikai startup­versenyét, az MVM Edisont, amely után első körös tőkebefektetésüket is megkapták a Smart Future Lab Zrt.-től (az MVM csoport része, elsősorban startupok inkubálásával foglalkozik).

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Volteum startup applikáció elektromos autó
Kapcsolódó cikkek