Magyar gazdaság

Valódi harc folyik a munkahelyekért

Változatlanul nem tudnak megállapodni az amerikai demokraták és republikánusok az új segélycsomagról, amelynek az elfogadása akár szeptemberig is elhúzódhat.

Folyamatosak a gazdaság élénkítéséről és a munkahelyek védelméről zajló tárgyalások az amerikai kormányzat és a kongresszus demokrata vezetői között, de egyelőre túl messze vannak egymástól az álláspontok. A helyzetet nehezíti, hogy maguk a republikánus törvényhozók sem tudnak minden kérdésben dűlőre jutni a Fehér Házzal, ezért szakértők szerint akár a jövő hónapig is elhúzódhatnak az egyeztetések.

  • A republikánusok elsődleges célja a vállalatok védelme a koronavírus-járvány okozta negatív hatásoktól,
  • míg a demokraták a szövetségi államoknak és az önkormányzatoknak nyújtanának ezermilliárd dollárnyi támogatást, és továbbra is fizetnék a munkanélküli-segélyhez járó heti 600 dolláros központi támogatást – ez a program a múlt pénteken futott ki.
  • A republikánusok ezt ellenzik, mert a megemelt segély szerintük nem ösztönöz munkakeresésre, hiszen sokan több pénzt kapnak így, mint amikor dolgoztak – ami igaz is. A Chicagói Egyetem felmérése szerint

    az érintettek kétharmada „keres” most többet, 20 százalékuk egyenesen a korábbi fizetésének a dupláját kapja.

    Fotó: Caitlin Ochs / Getty Images

    Azt viszont egyre több kutatás igazolja, hogy a magasabb összegű segély nem fogja vissza a munkavállalási kedvet, és nem nehezíti a munkaadók számára, hogy alkalmazottakat találjanak. Éppen ellenkezőleg,

    a program kifutása még súlyosabb károkat okozhat az amerikai gazdaságnak, hiszen a fogyasztás adja a 70 százalékát.

    A segélypótlékot ugyanis az amerikaiak elköltötték, ezzel pénzt pumpáltak a gazdaságba, és hozzájárultak, hogy ne vesszenek el újabb munkahelyek.

    A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja!

    amerikai munkanélküliség munkahelyvédelem USA segélycsomag munkaerőpiac
    Kapcsolódó cikkek