Magyar gazdaság

Elfogynak az áfakedvezményes lakások

Látványosan csökken a kedvezményes áfával megvásárolható új építésű lakások száma Budapesten. Az építtetők kivárnak, a kínálat zömét alkotó magas áfás ingatlanok nem kelendők.

Csak a város legdrágább területein, Buda egyes ré­szein életképesek magas áfával a házak, máshol jellemzően a maradék, még piacon lévő, 5 százalékos áfával terhelt lakások kiárusítása folyik. Ezekből azonban már csak kevesebb mint 3500 van, és valamikor jövőre nagyrészt elfogynak – jellemezte az újlakás-piaci helyzetet az egyik legnagyobb fővárosi lakásépítő társaság, a Metrodom Kft. értékesítési igazgatója, Kricsfalussy Tamás.

A harmadik negyedévi Budapesti lakáspiaci riport (BLR) is ezt tükrözi, hiszen az elmúlt egy év során 40-ről 46 százalékra nőtt a 27 százalékos áfával értékesíthető lakások aránya a kínálatban, miközben az értékesített volumenből 41 helyett 31 százalékra esett a részesedésük.

Ellentmondásnak látszik, hogy a 27 százalékos projektek értékesítése nem pörög, mégis árat emeltek a fejlesztők, de ennek a Metrodom értékesítési igazgatója szerint pusztán az az oka, hogy már nem erőlködnek, hogy akár nyereség nélkül, de eladják a lakásaikat, hanem a rozsdaövezeti térképet várják, amelynek bejelentése viszont egyre csúszik.

Fotó: Kallus György – VG

A nyár elején szep­temberre ígérték a rendeleteket, ma már év végi megjelenésről szólnak a hírek a piacon. Igazán nagy bajba azok kerülnek majd, akik nem esnek bele a rozsdaövezeti besorolásba, és nincsenek fejlesztési területeik drágább városrészekben sem.

A budapesti újlakás-piac mélyrepülése már fél éve tart a járvány miat­ti gazdasági visszaesés, a 27 százalékos projektek idei drágulása és az egyre szűkülő kínálat miatt

– összegezték a BLR elemzői.

Az aktuális kínálatot alkotó szabad, azaz még megvásárolható lakásokból 6,3 ezer volt piacon a harmadik negyedévben, ez cirka 7 százalékos csökkenés után az elmúlt három és fél év legalacsonyabb értéke. A lakások és a projektek száma stagnált a kevés új fejlesztés és az alacsony értékesítési ráta nyomán.

Mintegy ezer új építésű lakást adtak el a fejlesztők, ami csaknem duplája az előző negyedévi rekordalacsony értéknek, de így is ez volt az utóbbi négy év második leggyengébb időszaka. Az idén tavasszal már kevesebb mint 300 új lakás került piacra, az új projektek átlagos lakásszáma 12. A nyáron egyetlen 50 lakásosnál nagyobb fejlesztés értékesítése kezdődött meg a BLR szerint.

A fokozódó piaci bizonytalanságot jelzi, hogy egyre több a leállított építkezés és az eladásra kínált startra kész fejlesztési terv és telek.

A projektek jelentős része még mindig nagy késedelemben van, pedig az elmúlt egy évben bőven szabadultak fel építőipari kapacitások, így ezeknél a projekteknél – nagyjából kétezer lakásnál – arról lehet szó, hogy a nem megfelelő értékesítési sebesség miatt nem tudják finanszírozni a kivitelezést

– közölte Kricsfalussy Tamás.

Most vihar előtti csend van a lakáspiacon, miközben a gyorsuló ütemben fogyó kínálat, az elmaradó projektindítások előrevetítik a borús jövőt. Azok, akik most a vásárláson gondolkodnak, rájönnek, hogy megfizethető lakásokból nem lesz egyhamar utánpótlás.

Sok múlik a rozsdaövezeti határok meghúzásán, de a kijelölésre esélyes területek zöme nem a legnépszerűbb kerületekben lesz, illetve kifejezetten olyan részeken, amelyeket eddig a fejlesztők és a vevők is elkerültek. Ráadásul a telekvásárlások, a tervezés, az engedélyeztetés, a kivitelezések majd csak a rozsdaövezeti térképek kiadása után kezdődnek meg, kivéve azokat a már folyamatban lévő projekteket, amelyek szerencsés módon ezekre a területekre esnek.

A kedvezményes áfát részlegesen visszavezető fejlesztésekből emiatt 2023 előtt jellemzően nem lesz beköltözhető lakás.

Budapesti Lakáspiaci Riport lakáspiac Metrodom
Kapcsolódó cikkek