Magyar gazdaság

Sertéspestis Németországban

A sertéságazat szereplői és azon belül a Magyar Húsiparosok Szövetsége nevében arra kérik a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncok képviselőit, hogy a várhatóan kialakuló rendkívüli piaci helyzettel ne éljenek vissza.

Julia Klöckner német agrárminiszter 2020. szeptember 10-én megerősítette az afrikai sertéspestis (ASP) németországi megjelenését a vaddisznó állományban – közölte az Agrárminisztérium.

A bejelentés következtében a korábbi tapasztalatok alapján elképzelhető, hogy egyes Európai Unión kívüli országok importkorlátozó intézkedéseket vezetnek be, amelynek érdemi hatása lesz az európai húspiacra.

Nagy István agrárminiszter szerint ebben a helyzetben a következő hetekben, hónapokban a kereskedelmi szektor szereplőinek partnerséget kell vállalniuk a magyar sertéságazattal és húsiparral.

A koronavírus-járvány tavaszi első hulláma idején az európai szállítási nehézségek közepette a magyar élelmiszeripar és a gazdák, köztük a sertéságazat is erőn felül teljesített, biztosítva a hazai fogyasztók zavartalan élelmiszerellátását.

A kereskedelmi láncokat az agrárminiszter határozottan arra kéri, hogy emlékezve a tavaszi időszak megpróbáltatásaira, őrizzék meg magyar beszállítói kapcsolataikat, amelyeket jogosan és büszkén hirdettek az elmúlt időszakban, és részesítsék előnyben a kiváló minőségű magyar sertéshúst beszerzéseik során.

Illusztráció Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Aggodik a Hússzövetség is

A vírus megjelenése az legnagyobb sertéshús-előállító országában várhatóan jelentős piaci zavarokat okoz rövid időn belül az Unió sertéshús piacán – hívta fel figyelmet közleményében a Hússzövetség. A korábbi gyakorlat alkalmazását feltételezve várható, hogy a legtöbb EU-n kívüli ország megtiltja a német sertéshús importját, melynek eredményeként Németországban ideiglenes túlkínálat alakulhat ki. Valószínűsíthető, hogy a német vágóhidak a beragadó húskészleteik minél nagyobb részét a saját piacaikon kívül próbálják majd elhelyezni és ennek keretei között szinte „bármilyen áron” a magyar kiskereskedelmi láncok felé is értékesítési ajánlatokat fognak tenni.

A sertéságazat szereplői és azon belül a Magyar Húsiparosok Szövetsége nevében arra kérik a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncok képviselőit, hogy a várhatóan kialakuló rendkívüli piaci helyzettel ne éljenek vissza. Kérték, hogy a rövidtávú profitmaximálás helyett a hosszú távú, biztonságos hazai ellátás érdekét helyezzék előtérbe és ne vásároljanak és értékesítsenek irreálisan alacsony, a termelési költségeket nem fedező árral rendelkező külföldi sertéshúst.

(Vagyis az előreláthatóan bezuhanó német árak miatt ne kezdjék el nyakló nélkül importálni az ottani sertést, a német dioxinos seréshús esetén volt már rá példa. – a szerk.)

Az elmúlt években a magyar sertéságazat a tenyésztés és a feldolgozás területén is jelentős fejlesztési beruházásokat hajtott végre. Mindezek eredményeként a megmaradt hazai piaci szereplők nagy része már nemzetközi szinten is versenyképesen gazdálkodik és az ő létüket veszélyeztetné az, ha a kényszerértékesített német hús miatt irreálisan alacsony árak alakulnának ki a hazai piacon. A hús áresése magával hozná az élősertés árának csökkenését is, aminek következményeként pedig a hazai sertéstenyésztők jelentős része kerülne kilátástalan helyzetbe.

A magyar sertéshúságazat és azon belül a Magyar Húsiparosok Szövetsége mindig a hazai kiskereskedelem kiszámítható partnere volt és a jövőben is az kíván lenni – szögezték le. A hazai kiskereskedelmi láncokat ezért arra kérték, hogy a várhatóan kialakuló rendkívüli piaci helyzetben is a korrekt partnerség mentén alakítsák beszerzési sertéshús áraikat és segítsék a magyar sertéságazatot abban, hogy az előttünk álló nehéz időszakot túlélhesse.

Egyeztetéseket kezdeményez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Az eddigi példák azt mutatják, hogy több fontos EU-n kívüli importőr ország – hangsúlyosan Kína és más távol-keleti országok – teljes mértékben betiltják a sertéshús behozatalát ASP-vel fertőzött országokból, még akkor is, ha a betegség csak a vadállományban jelenik meg.

Amennyiben ez történne ebben az esetben is, az azt jelentené, hogy a harmadik országba exportált német sertéshústermékek döntő részének az EU piacán kell majd vevőre találnia. A következmények nemcsak a német piacot, de az azzal kapcsolatban lévő, illetve ahhoz igazodó országok gazdálkodóit is érintenék, ellenben kevésbé befolyásolja azokat az országokat, amelyek továbbra is exportálhatnak majd (például Dánia és Spanyolország).

Ez súlyos következményekkel járhat a magyar sertéságazat szereplőire, ezért a NAK ismételten egyeztetést kezdeményez a szakigazgatás, a partnerszervezetek és a meghatározó piaci szereplők bevonásával a lehetséges lépések megtétele érdekében.

Lényeges, hogy a német minisztérium jelenleg tárgyalásokat folytat Kínával annak érdekében, hogy az Európában elfogadott regionalizációt elismerjék és a betegséggel nem érintett országrészekből továbbra is exportálhassanak.

sertés Nagy István Agrárminisztérium
Kapcsolódó cikkek