Magyar gazdaság

Gyanús biztosítóra figyelmeztet az MNB

Alapos gyanúja van arra, hogy a NOVIS tartalékai nem érik el az ügyfélkövetelések fedezéséhez szükséges szintet.

A szlovákiai székhelyű NOVIS Biztosító gyakorlatilag másfél éve nem forgalmazhatja itthon termékeit a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi lépései nyomán, azonban a korábban szerződött hazai ügyfelek befizetett életbiztosítási díjai az elmúlt évek során húszmilliárdos nagyságrendűek voltak.

A társaság körüli bizonytalanságok miatt fontos, hogy

a biztosítottak is tájékozódjanak a NOVIS helyzetéről, ezért a magyar jegybank is folyamatosan információ cserében áll a biztosító üzleti megbízhatóságát felügyelő szlovák felügyelettel

- hívja fel a figyelmet az MNB közleménye.

A NOVIS Poisťovňa a.s. (NOVIS) prudenciális felügyeletét ellátó Szlovák Nemzeti Bank (NBS) 2020. szeptember 11-étől ideiglenes intézkedést alkalmazott, amelyben – egyebek mellett -

megtiltotta valamennyi termék értékesítését addig, amíg a biztosító a befektetési egységekhez kötött biztosításaihoz kapcsolódó tartalékai el nem érik az előírt szintet.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Az NBS a szeptember 25-én publikált közleményében további részleteket is nyilvánosságra hozott. Ennek értelmében az NBS-nek alapos gyanúja van arra, hogy

a NOVIS tartalékai nem érik el az ügyfélkövetelések (de minimum a visszavásárlási értékek) fedezéséhez szükséges szintet.

A NOVIS-nak havonta kell értékelnie a tartalékok megfelelőségét, és azok elégtelensége esetén nem értékesíthet újabb szerződéseket. Az NBS tájékoztatást fog adni a későbbi fejleményekről. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a helyzet tisztázása és az érintettség felmérése érdekében folyamatosan kapcsolatot tart az NBS-el a NOVIS tőkehelyzetéről, illetve a visszavásárlási értékek fedezetéről.

Kiemelten fontos, hogy

ebben a bizonytalan helyzetben a magyarországi ügyfelek is folyamatosan tájékozódjanak, és hozzanak felelős döntést a biztosítóval való további együttműködésről.

Amennyiben bizalmuk megrendül, végső esetben joguk és lehetőségük van akár szerződéseik felmondására is.

A magyar jegybanki lépések megakadályozták a hazai biztosítotti kör további növekedését, lényegében mintegy másfél éve nincs új szerződés Magyarországon. Az ezt megelőző rendkívül aktív értékesítés miatt ugyanakkor jelentős a hazai szerződők száma és az érintett A nyilvánosan elérhető éves jelentések szerint az elmúlt évek során a magyar ügyfelek mintegy húszmilliárd forintnyi biztosítási díjat fizettek a NOVIS-nak.

figyelmeztetés Magyar Nemzeti Bank (MNB) NOVIS Biztosító NBS
Kapcsolódó cikkek