Magyar gazdaság

A deficit elszállása árán érkezhet segítség

A fiskális szigor feladása árán lehetne átfogó mentőcsomagot adni a második járványhullám idején bajba jutott vállalkozásoknak.

A költségvetési deficit és az lehet a gátja egy nagy gazdaságmentő csomagnak a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint. Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten beszélt arról, hogy gazdaságvédelmi programon dolgozik a kormány. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a helyi iparűzési elengedését javasolta a miniszterelnöknek, aki erre úgy reagált, hogy meredek elképzelés, de fel lehet rajta kaptatni, az arányokat kell megtalálni. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Világgazdaság kérdésére hangsúlyozta:

a helyi iparűzési adó alapja a bevétel, általános elengedése azoknak kedvezne, akiket eleve kevésbé érint a válság, hiszen a bevételük biztosítva van, így gazdaságélénkítő szerepe elhanyagolható.

A vendéglátó-szálláshely szektornál célzottan lehet értelme az adó átmeneti elengedésének, azonban a visszaeső bevételek miatt a szektor megmentéséhez ennél nagyobb segítségre lenne szükség. Az ING Bank elemzője rámutatott: a bérkiegészítő programok célzott meghosszabbítása rövid távon a fogyasztást ösztönzi, középtávon pedig a foglalkoztatottság magasan maradását támogathatja.

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője szerint az adócsökkentések mellett célszerű lenne tovább mérsékelni az adminisztratív terheket, a kkv-k védelmére stabilizálni a forint árfolyamát – ez utóbbi jegybanki hatáskör.

Fotó: Kallus György / VG

A helyi iparűzési adó felfüggesztése beláthatatlan lenne a közszolgáltatások – óvodák, tömegközlekedés, közvilágítás – szempontjából, figyelmeztet a Századvég szakembere. Ha az állam pótolná a kieső önkormányzati bevételeket, az nem lenne veszélyes a közszolgáltatások szempontjából, viszont jelentős terhet róna az egyébként is szűkös központi költségvetésre.

Ágazati elengedés lehetséges, azonban még ebben az esetben is több százmilliárd forintos tételről beszélhetünk, igaz, a válság sújtotta ágazatok eleve kevesebb adót fizetnének.

Regős Gábor aláhúzta: gyors döntés esetén már decembertől jöhet az adókönnyítés.

Az újabb nagy léptékű intézkedések gátja a költségvetési hiány, az államadósság és az adósságfinanszírozás lehet – mutatott rá Virovácz Péter. Az elmúlt években a deficitet kordában tartották, és a költségvetési fegyelem az idén is szempont maradhat, annak ellenére, hogy értelemszerűen jelentős hiányra és az adósságráta emelkedésére lehet számítani. Az ING Bank elemzője hozzáfűzte:

a bérkiegészítési program hiánya elbocsátásokban csúcsosodhat ki, ráadásul sokan inaktívvá válhatnak, ami hosszú távú kárt okoz a munkaerőpiacon.

Regős Gábor szerint igény lenne a mentőcsomagra, költségvetési forrás azonban nincs rá, hiszen a deficit már enélkül is magas lesz. Az újabb támogató intézkedések tovább növelnék a hiányt, ezért óvatosan szabad lépéseket tenni. A Századvég csoportvezetője hozzátette: egy-egy ágazati bejelentés szinte biztosan lesz még az idén. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az önkormányzati bevételek 78 százalékát adták a forgalomalapú adók, ezek többsége a helyi iparűzési adóból származott.

koronavírus gazdaságvédelmi intézkedések magyar gazdaság iparüzési adó
Kapcsolódó cikkek