Magyar gazdaság

Új csúcsok jöttek a betéteknél

A lakossági és a vállalati betétállománynál is új csúcsokat hozott a szeptember.

Szeptember végére meghaladta a 10 051 milliárd forintot a lakossági betétek állománya, amely 14,5 százalékkal lett nagyobb az egy évvel korábbinál, és új rekordnak is számít a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint.

Ezzel, lassuló ütemben ugyan, de folytatódott a lakossági betétállomány gyarapodása, ami három, egymással részben összefüggő okkal magyarázható:

  • a koronavírus-járvány okozta bizonytalansággal,
  • a fogyasztás csökkenésével
  • és a hiteltörlesztési moratóriummal.
  • A tranzakciók egyenlege szep­temberben már kisebb, 19,5 milliárd forintos mínuszt hozott, de a szezonálisan igazított adatok szerint 73 milliárdos pluszban volt. Ezzel együtt még a harmadik negyedév is bő 230 milliárd forintos többletet mutat a lakossági betétek tranzakcióinál, ami erősen elmarad a második negyedévitől, ám az egy évvel korábbinak bő háromszorosa.

    A lakossági betétek hosszabb ideje változatlanok

    Ennek egyik oka, hogy a látra szóló és a folyószámlabetétek aránya lassan, de folyamatosan nő a betéti portfólióban. A számlákon pihenő pénzek mennyisége bő 19 százalékkal, 7552,1 milliárd forintra nőtt egy év alatt, a súlyuk pedig 72,2-ről 75,1 százalékra. Az éven belüli futamidőre lekötött betétek részaránya viszont a stabilan alacsony kamatkörnyezetben esik, a 2019. szeptemberi 15-ről mostanra 12,6 százalékra olvadt, nem egészen 1270 milliárd forintos állomány mellett. Az utóbbi hónapokban a devizabetétek aránya viszont jócskán megnőtt:

    az állomány csaknem 19 százalékkal gyarapodott a szeptemberig tartó egy év alatt, meghaladva az 1432 milliárd forintot.

    A részesedése 14,2 százalékos lett a lakossági állományban az egy évvel korábbi 13,7 után.

    A vállalati betéteknél sok szempontból hasonló a helyzet

    Az MNB adatai szerint szeptember végén már a 10 763 milliárd forintot is meghaladta az állomány, ez több mint 24 százalékkal nagyobb a 2019 szeptemberinél. Ám az éven belüli lejáratú konstrukciók állománya is több mint a harmadával, 1234,5 milliárd forintra emelkedett, miközben a folyószámlabetéteké „csak” 23,2 százalékkal, 9364,4 milliárd forintra nőtt.

    Különösen látványos, hogy a nem pénzügyi vállalatok devizabetéteinek állománya egy év alatt csaknem 40 százalékkal, 3425,9 milliárd forintra ugrott. Ezzel az idegen fizetőeszközben tartott céges betétek súlya 28,4-ről 31,8 százalékra emelkedett.

    Magyar Nemzeti Bank (MNB) betét vállalatok
    Kapcsolódó cikkek