Magyar gazdaság

A turizmus még évekig kapacitáskihasználatlansággal küzdhet

Továbbra is 5,8 százalékos visszaesést vár a Kopin-Tárki idén, amit 3,5 százalékos növekedés követhet.

Idén 5,8 százalékkal csökkenhet a bruttó hazai termék (GDP) Magyarországon, amit jövőre 3,5 százalékos növekedés követhet – derült ki a Kopint-Tárki negyedik negyedéves konjunktúrajelentéséből.

Palócz Éva, az elemző intézet vezérigazgatója elmondta:

a GDP-előrejelzésen nem változtattunk.

A harmadik negyedév jobb lett a vártnál, az év vége pedig rosszabb lehet, így nagyjából az áprilisi prognózisban szereplő, -5,5 százalékos éves GDP-változás következhet be 2020-ban. Az idei bázisok jövőre is éreztetik majd hatásukat, a második negyedévben gyors növekedés várható, míg július-szeptemberben szerényebb lehet a bővülés.

Fotó: FERENC ISZA / AFP

Az ipar sokkal gyorsabban regenerálódott, mint a többi ágazat, a harmadik negyedévben kicsi volt a visszaesés, az év végére tovább javulhat a helyzet, így éves szinten 4-5 százalék lehet a visszaesés. Az iparral kapcsolatban optimisták vagyunk.

Az építőiparban nem ilyen rózsás a helyzet, meglepően gyengén teljesít a szektor, elsősorban az egyéb építmények maradnak el, ami az állami beruházásokhoz köthető Az év meglepetése volt, hogy az állam tétlen maradt a beruházások területén.

A szolgáltatásoknál kettős a kép: az állami szolgáltatások egész évben meglepően rosszul teljesítenek, míg az IT-szektor helyzete kedvező.

A Kopint-Tárki vezérigazgatója lapunk kérdésére hangsúlyozta: v isszapattanás egyik szolgáltatási ágazatban sem lesz. Az infokommunikáció és a pénzügy eddig is jól állták a sarat, ezután is jó lehet a teljesítményük. A szállítás és a magához tér jövőre, azonban a turizmus még hosszú évekig rossz állapotban lesz, a válság előtti turistaáradat sokára térhet vissza.

Ezért gondoljuk rossz lépésnek a turisztikai létesítmények fejlesztését, mivel jelentős kapacitáskihasználatlanság van és lesz a szektorban. A válságban jellemzően az jobban esik, mint az ez viszont a második negyedévben nem így alakult. Egész évben az import kevésbé eshet vissza, mint az export, igaz, az év végére nagyjából azonos volt a szektor zsugorodása.

GDP bruttó hazai össztermék építőipar ipar Kopint-Tárki
Kapcsolódó cikkek