Magyar gazdaság

Heves a második visszaesést éli az idén

Az erős iparú Heves megyében már nem több az álláskereső, mint a járvány kezdetekor, de félő, hogy újabb vállalkozások szűnnek meg, mert a belföldi vásárlóerő törékeny marad, és bizonytalan az exportcélországok kereslete – mondta Bánhidy Péter, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke.

Okozott jelentős gazdasági károkat a járvány Hevesben, az egyik legiparosodottabb magyar megyében?

Megyénkben az elmúlt tíz év fejlődésének sikerei megtorpantak, a kedvező változási irányok megfordultak, de a meglévő szerkezeti, demográfiai és területi problémák megmaradtak, felerősödtek. Ugyanakkor 2019, a válság előtti év eredményei jó alapot biztosítanak a visszarendeződéshez. A telephelyi adatok szerint 2019-ben az iparunk teljesítménye 4,5 százalékkal, az építőipari szervezeteké 31 százalékkal nőtt, de a beruházások 15 százalékkal csökkentek. A négy főnél többet foglalkoztató ipari vállalkozások első féléves kibocsátása 2010 óta folyamatosan emelkedett, 2020 első felében viszont a megyékkel és a fővárossal összehasonlítva itt volt az egyik legjelentősebb visszaesés, 20 százalék éves alapon, szemben az országos 13 százalékkal. A legalább ötfős építőipari cégeink termelése 17,1 milliárd forint volt, ez 8,5 százalékos csökkenés, szemben az országos 7,7 százalékkal. A gazdasági szervezeteink 50 milliárd forint értékű új beruházást valósítottak meg, 31 százalékkal kevesebbet, Heves a nagyobb visszaesést mutató megyék közé tartozik. A kiskereskedelmi forgalom 2019-ben 5,1 százalékkal nőtt, az egy lakosra jutó 1,1 millió forint kevesebb az országos átlagnál. Az idei első fél évben 151 milliárd forint értékű volt a kiskereskedelem forgalma, ez 0,6 százalékos növekedés, miközben országosan 1,8 százalékos a csökkenés. A megye egy lakosára átlagosan 515 ezer forint jutott, ami 3,6 százalékos bővülés, de 38 ezer forinttal még így is elmaradt az országostól.

A eközben megugrott?

A foglalkoztatási arány és a mun­kanélküliségi ráta korábban egyaránt kisebb volt az orszá­gosnál. Az első fél évben a mun­ka­erőpiacon 123 ezren foglalkoztatottként, 5 ezren munkanélküliként jelentek meg. A foglalkoztatottak száma az országosnál nagyobb mértékben csökkent, de a munkanélkülieké kevésbé nőtt 2019 közepéhez képest. Március közepétől június végéig folyamatosan nőtt a regisztrált álláskeresők száma, 13 ezerről 16 300-ra, majd lassan csökkent. A legutolsó, november eleji adat szerint az álláskeresők száma visszaállt a pandémia kezdetekor tapasztalt szintre. Ez az adat ma a leghitelesebb piaci indikátora annak, hogy egy a világgazdaság vérkeringésébe bekapcsolt régió milyen gyorsan képes reagálni a globális változásokra.

Összességében javult vagy romlott a megye helyzete az elmúlt hónapokban?

A jelek arra utalnak, hogy a idei lefutása leginkább W alakzathoz fog hasonlítani, hiszen a negyedik negyedév, amint az már szeptemberben sejthető volt, feltehetően sokkal rosszabb lesz a harmadiknál, bár minden bizonnyal sokkal kedvezőbb a második negyedévinél. Az ipar, az építőipar és a szolgáltató szektor is meredeken visszaesett, de a második negyedév vége felé már javult a helyzet. A korlátozó intézkedések enyhítésével egyes szektorok, mint a kiskereskedelem, azonnal, mások, mint az ipar, a belföldi turizmus, a vendéglátás, fokozatosan megkezdték a kilábalást, akárcsak országosan. Július–augusztusban folytatódhatott a kilábalás, de nagy kérdés, hogy ezután milyen hatású lesz a második járványhullám.

Bánhidy Péter
Fotó: HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

Várakozásunk szerint a megyénkben meghatározó járműgyártás és elektronika területén a sokk belátható időn belül jórészt eltűnhet, és a zuhanást gyors felpattanás követi. A feldolgozóipar új rendelései az év közepén 15,7 százalékkal nagyobbak voltak a 2019. júniusinál. A belföldiek 6,1 százalékkal csökkentek, de az exportrendelések 19,6 százalékkal nőttek. Összességében 0,1 százalék növekedést mértek. A fő kérdés az, hogy a kereslet táplálni fogja-e a további gyors kilábalást. Az exportcélországaink kereslete bizonytalansági tényező marad. A megye autóipari kitettsége a beszállítói rendszereken keresztül a többi ágazatra is fokozott hatással van. Ha a munkaerő-intenzív ágazatokban – mint a turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezés – tartósan csökken a vásárlóerő, például a szeptemberi újabb határzár miatt, akkor a megyei gazdaság veszteségének egy része is tartósabb lehet. Véleményünk szerint a helyreállása lassú lesz, a vállalkozásmegszűnések sokasodhatnak, a bérnövekedés lelassul, a beruházások tovább csökkenhetnek a megyénkben.

Bánhidy Péter heves megye
Kapcsolódó cikkek