Magyar gazdaság

Tavasszal mehet a tőzsdére Oszkó Péter cége

A technológiai startupokba fektető OXO Technologies Holding részvényeivel pár hónapon belül beindulhat a kereskedés, míg az IT-biztonsági piacon érdekelt ViVeTech a második fél évben debütálhat a budapesti parketten.

A tervezett ütemben halad az OXO Technologies Holding tőzsdei bevezetésének előkészítése, az egy éve bejelentett tőkebevonást két lépcsőben kívánja megvalósítani a társaság, a részvényekkel pedig már tavasszal megindulhat a kereskedés – közölte a Világgazdasággal a holding. Az Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter érdekeltségébe tartozó, hazai technológiai startupok finanszírozásával és mentorálásával foglalkozó kockázati befektető csoport elsőként a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Xtend piacára lépne be, amelynek során

1–3 milliárd forint volumenű, zártkörű részvénykibocsátást tervez február végén intézményi és magánbefektetők részvételével. Ezt később egy 5–8 milliárd forint közötti, nyilvános tőkebevonás követheti.

A kereskedés az első negyedév végén, tavasszal indulhat meg a papírokkal az Xtend platformon, aztán egy éven belül már feljebb is lépnének a Standard kategóriába. A társaság még tavaly decemberben kapott 22,8 millió forint támogatást a tőzsdei bevezetéshez a BÉT mentorprogramján keresztül, részvényeik tőzsdei regisztrációja pedig még januárban megtörténhet.

A kelet-közép-európai térségben a technológiai ágazat vezető befektetőtársaságai közé tartozó OXO csoport portfóliója 2020-ban tovább bővült.

Tavaly főleg a növekedési fázisban lévő technoló­giai vállalkozásokra fókuszáltak, így többek között olyan sikeres, gyorsan fejlődő startupok kerültek a portfólióba, mint a szervervédelmi megoldásokat kínáló BitNinja.

A meglévő cégek közül további tőkeinjekcióhoz jutott, és a következő növekedési fázisba léphetett a mesterséges intelligenciára épülő e-sport-tréner Omnicoach és a szarvasmarhák súlyát fotó alapján megbecsülő Agroninja is. Idén januártól pedig ismét várják a korai fázisban lévő cégek jelentkezését is inkubátorprogramjukba, amelynek keretében legalább tíz ígéretes innovatív projektet támogatnak két éven át.

Fotó: Kallus György / VG

A második félévben érkezhetnek meg a pesti parkettre az ugyancsak technológiai fókuszú ViVeTech részvényei. A 2011 óta aktív, IT-biztonsági szolgáltatásokat nyújtó vállalat is az Xtend piacot célozza, felkészülését 40 millió forinttal támogatja a BÉT mentorprogramja. A vállalat 2019-ben 252 millió forint árbevételt ért el, ez tavaly már megközelíthette a 825 milliót, tehát egy kisméretű, de nagy növekedési potenciállal rendelkező céggel bővülhet a BÉT mezőnye.

A társaság saját fejlesztésű, ViVeSec nevű információbiztonsági szoftverével és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásaival készül belépni a nyugat-európai – elsőként a német – piacokra.

Teljesen automatizált szolgáltatásuk az infrastruktúra-üzemeltetők kibertámadások elleni védekezését és jogszabályi előírásoknak való megfelelését segíti. Márton Miklós, a ViVeTech vezérigazgatója elmondta, hogy a nyújtotta transzparencia, illetve a tőzsdei cégek iránti fokozott bizalom miatt döntöttek úgy, hogy a terjeszkedéshez szükség forrásokat részvénykibocsátással teremtik elő.

Az említett két társaság mellett mások megjelenésére is van esély a közeljövőben. Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója tőkepiaci kitekintő előadásában arról beszélt, hogy nagyobb méretű vállalatok is készülődnek, így hamarosan olyan jelentős kapitalizációnövekedés jöhet a BÉT-en, amilyenre már jó ideje várnak a befektetők. Lapunk kérdésére elmondta, a megváltozott gazdasági helyzet a tőkebevonási lehetőségek újragondolására késztetheti a vállalatokat, emellett a mostani pia­ci értékeltségi szintek is ösztönzőleg hathatnak a parkettre lépéshez, így akár nagyobb állami cégek is tőzsdeközelbe kerülhetnek.

startup ViVeTech OXO Technologies Holding kockázati tőke Oszkó PÉter technológiai cég
Kapcsolódó cikkek