Magyar gazdaság

Többletes külpiaci mutatókat hozott Magyarország novemberben

A legtöbb soron pozitív számokat láthatunk, egyedül a jövedelmeknél láthatunk hiányt.

A folyó fizetési mérleg többlete 272 millió euró volt novemberben, a felülről számított finanszírozási képesség 561 millió eurós szufficitet mutatott – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A pénzügyi szemléletű (alulról számított) finanszírozási képesség 323 millió eurós többletben volt, így a tévedések és kihagyások egyenlege lényegesen kisebb lehet, mint ami 2020 közepére volt jellemző.

Az árumérleg 330 millió euró többlettel zárt, a szolgáltatások egyenlegében 214 millió euró volt az aktívum, elsősorban az egyéb szolgáltatásoknak köszönhetően.

A jövedelemmérleg ugyanakkor 140 millió euró hiányt szenvedett el, elsősorban a közvetlentőke-befektetések jövedelmének 391 millió eurós deficitje miatt.

A tőkeméreg a beérkező uniós forrásoknak köszönhetően ismét többletes volt.

Fotó: Jászai Csaba / MTI

Jó negyedévet hozhat 2020 vége

Az eddigi nyitott negyedévben (októberben és novemberben) 668 millió euró volt a folyó fizetési mérleg többlete, a felülről számított finanszírozási képesség pedig meghaladta az 1,2 milliárd eurót.

A pénzügyi szemléletű mutató ugyan 688 millió eurót tett ki, azonban mindkét hónapban stabilan 300 millió euró felett teljesített. Amennyiben a feldolgozóipari decemberben is erős marad, a fő mérlegek többlettel zárhatják 2020 utolsó negyedévét.

A tavalyi évre mínuszos, a bruttó hazai termék (GDP) 1,6-1,7 százaléka körüli hiányt várnak a folyó fizetési mérlegben a szakértők. A felülről számított finanszírozási képesség szempontjából viszont megoszlik a vélemény, van, aki csupán 0,3 százalékos GDP-arányos többletet vár, de olyan is akad, aki 1,6 százalékos aktívumot prognosztizál.

folyó fizetési mérleg MNB
Kapcsolódó cikkek