Magyar gazdaság

Rég nem látott optimizmus van a feldolgozóiparban

Az 50 pont körüli oldalazás után kilőtt a beszerzési menedzser index.

A beszerzési menedzser index (BMI) januárban 54,9 pontra emelkedett – derült ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) közleményéből. A mutató a válság óta nem volt ennyire magas, kivételesen nagy optimizmusra utal a feldolgozóipari szektorban. Az Európai Bizottság (EB) által múlt héten közölt gazdasági hangulatindex (ESI) is hasonló optimizmust mutatott, az ipari részindex húzta a fő mutatót.

A januári BMI felülmúlja a hosszútávú januári átlagot (52,8 pont), azonban nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,2 pont).

Mintegy öt részindex volt, amelyik legalább 5 százalékponttal emelkedett. A foglalkoztatottságindex 50 pont fölé emelkedett, az elmúlt hónapokban 50 pont körül ingadozott a mutató.

Fotó: Shutterstock

A termelési mennyiség indexe csökkent, de 50 pont felett alakult, az új megrendelések nőttek – 50 pont felett alakultak – , a szállítási átfutási idő viszont nőtt. A vásárolt készletek a múlthavi szűkülés után emelkedtek, a valaha mért harmadik legmagasabb januári értéket vette fel a mutató. A beszerzési mennyiség indexe 50 pont felett alakult. A beszerzési árak nőttek a válaszadók szerint, hatodik hónapja drágul a beszerzés. A készletek nőttek decemberhez képest. Az import- és az exportindex egyaránt 50 pont fölé emelkedett.

Januárban acél alapanyagok, acéltermékek, betonacél, fém termékek, huzal, kerék alapanyag, sárgaréz és vasérc esetében jeleztek jelentősebb áremelkedést a felmérésben résztvevők.

A papír alapanyagok jelentősen olcsóbbak lettek. Hiány alakult ki acélból, alapanyagból, betonacélból, bútorszelvényből, csavarból, egyszer használatos gumikesztyűből, exkluzív termékekből, félkész termékekből, fém alapanyagból, jelzáróból, lemezből, munkalapból, speciális elektronikai eszközökből, üveg-alapanyagból, vas alapanyagokból és vasból.

MLBKT BMI beszerzési menedzser index
Kapcsolódó cikkek