Magyar gazdaság

Furcsa vargabetű a Duna-Buda projektnél

Két hónapot biztosan csúszik a budai belvárosi Duna-part felújításának tervezése. A késedelem mögött egy elkerülhető jogvita állhat, a főváros szerint viszont a verseny kiszélesítése miatt volt szükség a kapcsolódó közbeszerzés megismétlésére.

Március elején hivatalosan visszavonta, majd alig egy héttel később újra kiírta a BKK igazgatósága a Duna-Buda projekt tenderét. A fejlesztéssel megújulna a budai belvárosi Duna-part, az érintett közbeszerzés a kiviteli tervek elkészítését szolgálja. A visszavonásról szóló tájékoztatásban csak az szerepelt, hogy erről a fővárosi cég a közbeszerzési törvény alapján döntött. Lapunk érdeklődésére a BKK ezt annyival egészítette ki, hogy

a felhívást egy eljárásjogi aktus miatt szakították meg, illetve indították újra, ezzel biztosítva a szélesebb körű versenyt.

A Világgazdaság értesülése szerint azonban az eset mögött egy banális mulasztás állhat: a közbeszerzési dokumentációba ugyanis úgy kerültek be a koncepció- és engedélyezési tervek, hogy még nem fizetett értük a főváros, így a felhasználási joguk felett sem rendelkezhetett volna. Ezeket a Korzó Tervezési Stúdió készítette el, az irodát még Tarlós István főpolgármester második ciklusában bízták meg a feladattal.

Fotó: MTVA / Bizományosi / Jászai Csaba

A Világgazdaság vonatkozó kérdését a BKK arra hivatkozva hárította el, hogy a Korzó stúdiónak nincs és nem is volt szerződése a BKK-val, így erről nem tud nyilatkozni. Elértük a Korzó stúdiót is, Grabner Balázs tulajdonos, vezető tervező azonban nem kívánta kommentálni a történteket.

A BKK-t keressék, ez az ő felelősségi körük

– fogalmazott. A városházán már részletesebb magyarázatot adtak, igaz, az esetleges hibára vonatkozó kérdésünkre ott sem tértek ki. Mint közölték, a kiírás visszavonásának eljárásrendi okai voltak.

„Az eljárásban a kiegészítő tájékoztatás során felmerült az előírt műszaki alkalmassági követelmények módosítása, illetve kibővítése annak érdekében, hogy minél szélesebb verseny tudjon kialakulni. Ezt technikailag a megjelent kiírás eredménytelenné nyilvánításával és új kiírás megjelenésével lehetett elérni.” Azt is hozzátették, hogy az új kiírásban kiegészített tervi tartalmat mellékeltek a dokumentáció részeként, továbbá utaltak arra, hogy a Batthyány tér párhuzamosan zajló felújításának előkészítésére is tekintettel kell lenni a tervezőnek.

Az ismételten megjelent közbeszerzésre április 9-ig várja az ajánlatokat vagy a részvételi kérelmek benyújtását a BKK, az eredeti határidő két hónappal korábbi volt. Az eljárás tárgya nem változott, a kiviteli szintű tervdokumentációt a rendelkezésre álló engedélyezési tervdokumentáció alapján kell elkészítenie a nyertesnek. A Duna-Buda projektnek több célja is van:

  • egyrészt a budai felső rakpartok és a kapcsolódó közterületek gyalogosfelületeinek növelése és a zöldfelületi rendszer fejlesztése a közterületek közösségi használatának ösztönzése érdekében,
  • valamint a közlekedési területek racionalizálása, forgalomcsillapítás és az észak–déli kerékpáros kapcsolatok javítása.
  • A tervezési terület három alegységből épül fel: a Felhévíz városrészhez tartozó Elvis Presley park és a Germanus Gyula park, a Bem József tér, valamint a Fő utca és a kapcsolódó terek, mint a Tarasz Sevcsenko tér, a Nagy Imre tér vagy a Szilágyi Dezső tér. Az elképzelések szerint a Bem József téren a forgalmi rendszer átalakításával egybefüggő, gyalogosbarát köztér jöhet létre, míg a Fő utcában a parkolás rendezése egységes fasor telepítését és a gyalogosfelületek felértékelését teszi lehetővé.

    Duna-Buda rakpart Korzó Stúdió
    Kapcsolódó cikkek