Magyar gazdaság

A járvány alatt is nőtt a szellemi tulajdonjogi bejelentések száma

Az idei adatok szintén biztatók, a szabadalmi bejelentések száma 14, a védjegybejelentések száma pedig 32 százalékkal nőtt.

A vállalkozások és a munkahelyek szempontjából is fontos a szellemi tulajdon védelme, ugyanis a szellemi tulajdonjoggal rendelkező vállalkozások termelékenyebbek, ezért átlagosan 19 százalékkal többet keresnek a munkavállalóik. A szellemi tulajdonjogon belül legértékesebbnek számító szabadalommal bíró vállalkozásoknál a bérelőny 53 százalék – emelte ki György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) rendezvényén. Hozzátette,

a cél a magas hozzáadott érték előállítására képes vállalkozások fejlesztése, az innováció, az alkotó tevékenység ösztönzése, és ezek révén a gazdaság újraindításának előmozdítása és a foglalkoztatás növelése.

Az Európai Szabadalmi Hivatal és az Európai Uniós Szellemi Tulajdon Hivatala 2021-es kutatása is kiemelte, hogy Magyarországon is van előremozdulás az innováció hasznosításának területén.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

A szellemi tulajdonjogot nem a kreativitás elfojtására, hanem annak ösztönzésére hozták létre – hangsúlyozta Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke. Elmondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy

a szellemi tulajdonvédelem jelentősége napjainkban nagyobb, mint valaha, a decemberben publikált adatok szerint világszerte csak 2019-ben több mint 3 millió szabadalmi és több mint 15 millió védjegybejelentést tettek a gazdasági szereplők.

A szabadalmak esetében a műszaki területek között az infokommunikáció és a gyógyszeripari a listavezetők közé tartozik. Az SZTNH elnöke szerint a 2019-ben az iparjogvédelmi tevékenység terén megindult növekedést nem vetette vissza a járvány. Hozzátette, 2020-ban

  • a nemzeti úton benyújtott szabadalmi bejelentések száma 1,3 százalékkal,
  • a kiegészítő oltalmi tanúsítvány iránti kérelmek száma 1,8 százalékkal,
  • a formatervezési, mintaoltalmi bejelentések száma 4,5 százalékkal,
  • a bejelentésben foglalt minták 22,6 százalékkal,
  • a védjegybejelentések száma 2,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest.
  • Az idei adatok szintén biztatók, az első negyedév alapján az újonnan benyújtott szabadalmi bejelentések száma 14 százalékkal emelkedett, a védjegybejelentések számában pedig 32 százalékos növekedés figyelhető meg az előző év azonos időszakához képest.

    Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szabadalom szellemi tulajdon György László Pomázi Gyula védjegy
    Kapcsolódó cikkek