Magyar gazdaság

Dől a pénz, nekilódul az amerikai GDP

Joe Biden elnök és Jerome Powell jegybank-kormányzó vállvetve tolják, és az amerikai gazdaság szépen halad is kifelé a válságból. Az első negyedévben szépen bővült, de a költségvetési és monetáris ösztönzést eszük ágában sincs visszafogni a döntéshozóknak.

Évesített alapon 6,4 százalékkal bővült az amerikai gazdaság a csütörtöki közlés szerint az első negyedévben.

Az adat nem közvetlenül összehasonlítható az európai számokkal, mivel úgy számolják, hogy az egész évre kivetítik a változást. Mindenesetre meghaladta sok elemzői várakozását és az előző negyedévi 4,3 százalékos növekedést, és mindenképpen sokkal jobb, mint a két százalékos éves visszaesést előrevetítő elemzői konszenzus az eurózónára. (Az utóbbi adat pénteken esedékes.)

Miközben Európában jóval lassabban folyik a járvány elleni vakcinázás, és a 800 milliárd eurós uniós kilábalási alap csapjai csak a második félévben nyílnak meg, Joe Biden elnök kormányzása első száz napjának megkoronázásaként már a sokadik amerikai gazdaságsegítő csomagot jelentette be szerda éjszaka a járvány miatt a normális ötödére csökkentett törvényhozási közönség előtt. A kritikára, hogy az unió elmarad a gazdaságösztönzésben, az európai vezetők azzal szokta válaszolni, hogy a tagállamok is költöttek, és az amerikainál sokkal nagyobb szociális rendszert tartnak fenn.

Jerome Powell, Federal Reserve elnöke. Fotó: Daniel Acker/Bloomberg / Getty Images

Mindenesetre látszik: az USA gazdasága sokkal gyorsabban lábal ki a válságból, igaz, hogy óriási állami költségvállalás mellett.

A gazdaságmentő csomagok sorát már Donald Trump, az előző elnök elindította, a demokrata Biden folytatja, és részben adóemelésekből kívánja finanszírozni. A korábban bejelentett 1900 milliárd dolláros Amerikai megmentési terv után szerdán bejelentette az 1800 milliárdos Amerikai család tervet, amely a szegényebbek felé csoportosítana át jövedelmeket a személyi jövedelemadó felső kulcsának 39,6 százalékra emelésével, és ehhez igazítanák – megduplázva a mostani rátát – a tőkenyereség-adót is.

Biden szerint a terv „állások millióit teremti meg, és növeli a gazdaságot”.

A teljes foglalkoztatás a Federal Reserve célja is. Jerome Powell, a jegybank elnöke alig valamivel Biden beszéde előtt megerősítette: még nem jött el az ideje a arról beszélni, hogy a Fed elkezdje visszafogni pénzbőséget teremtő óriási kötvényvásárlásait, már csak azért sem, mert a felpörgő inflációt átmeneti tényezők táplálják – például a járvány miatt alacsony tavalyi bázis -, és nincs garancia, hogy az inflációs várakozások a két százalékos célnál horgonyozódjanak le.

Az év első hónapjaiban a dollárt erősítette és az amerikai állampapírhozamokat felfelé hajtotta a várakozás, hogy a gazdaság ésaz nekilódul, és a Fed visszafogja eszközvásárlásait, majd kamatot emel. Powell nyilatkozata legalább hónapokkal eltolta a szigorítás lehetséges legkorábbi időpontját, emiatt gyengült a dollár és estek a hozamok. Ezek a trendek csütörtökön megfordultak, még mielőtt bejelentették volna az erős GDP-számokat, illetve az április 24-vel záruló hét adatait, amelyek szerint az új munkanélküli segély kérelmek száma csökken, bár nem a várt mértékben.

Washington már ötezer milliárd dollárt költött a kilábalásra, még négyezer milliárdra készül,

és mindene esély megvan, hogy a 2021 végére magasabb szintre emelkedjen, mintha nem is lett volna járvány és az előző évek trendje folytatódik – írta James Knightley, az ING nemzetközi főközgazdásza.

Az augusztusi Jackson Hole-i konferencián a Fed elkezdheti felkészíteni a piacokat a laza monetáris politika visszavonásának kezdetére – vélte. Ulrich Leuchtmann, a Commerzbank fő devizaelemzője szerint azonban a második félévben visszaeshet az infláció, ami távolabb tolhatja a szigorítást. Nincs ok rá, hogy a dollár ismét túlerősödjön az 1,2-es szinten az euró ellenében – írta.

Teljes nyitás előtt New York

A város polgármestere felmutatta a zöld lámpát.

 

 

GDP mentőcsomag bruttó hazai össztermék koronavírus Joe Biden Federal Reserve - Fed Amerikai Egyesült Államok gazdaság
Kapcsolódó cikkek