Magyar gazdaság

Még az idén elindulhat egy újabb felvásárlási hullám

Világszerte új lendületet kaptak a vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) 2020 második felében, és ez a növekedés az idén tovább folytatódhat.

Magyarországon az átmeneti csökkenés után újra aktív a piac, és fokozódik a nemzetközi befektetők érdeklődése – mutatott rá az EY nemzetközi tanulmánya.

A kezdeti visszaesés ellenére globálisan 2900 milliárd dollárt ért el tavaly a vállalati összeolvadások és felvásárlások együttes értéke.

Az elmúlt időszakban felélénkülő tranzakciós piac ezzel a teljesítménnyel a 2008-as világgazdasági válság óta az egyik legjobb eredményt érte el. A legnépszerűbb célpontnak a technológiai, média- és telekommunikációs szektor bizonyult 2020-ban, ahol összesen 973 milliárd dollár értékben csaknem hatezer akvizíció valósult meg.

Fotó: Shutterstock

A koronavírus-járvány okozta gazdasági lassulás és a bevezetett korlátozások különösen az ipari és fogyasztói szektor M&A-ügyleteit sújtották, így mindkét területen több mint 15 százalékkal csökkent tavaly a tranzakciók összértéke.

Az eddig kivárásra játszó iparági szereplők azonban az év végére egyre aktívabbá váltak, ami a jelek szerint 2021-ben egy újabb felvásárlási hullámot eredményezhet.

A piaci részesedés növelése mellett jelenleg a technológiai képességek régóta halogatott megszerzése és fejlesztése a fő mozgatórugójuk az akvizícióknak. A fogyasztói szektorban az egészségügyi miatt rohamosan teret nyerő internetes arra kényszeríti a cégeket, hogy felvásárlások és összeolvadások segítségével jussanak hozzá azokhoz a digitális megoldásokhoz, amelyekkel meg tudják tartani az egyre inkább az online vásárlást előnyben részesítő vevőiket

– hangsúlyozta Vaszari Péter, az EY stratégiai és tranzakciós tanácsadási üzletágának vezetője.

Az EY hazai szakértői szerint Magyarországon sem csökkent a tranzakciós piac mérete. A korlátozások bevezetése előtt megkezdett tárgyalások nagy része már folytatódott. Elsősorban a kkv-szektorban tervezett ügyletek előrehaladását hátráltatta a pandémia. A tranzakciós piac továbbra is aktív, és a nemzetközi trendeknek megfelelően mind az itthoni, mind pedig a külföldi befektetők érdeklődése növekszik a kedvező lehetőségek iránt.

vállalatösszeolvadás M&A vállalatfelvásárlások
Kapcsolódó cikkek