Magyar gazdaság

Megszenvedték a plázák a hétvégi terasznyitást

A terasznyitás az elhelyezkedésüktől függően gyűrűzött be a bevásárlóközpontok működésébe.

Extrémnek értékelte az elmúlt hétvégét a Világgazdaságnak Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének (MBSZ) főtitkára.

A több hónapos zárva tartás után megnyíló teraszokat a vendégek megrohamozták, ez pedig jócskán lenyomta a bevásárlóközpontok elmúlt időszakban tapasztalt látogatottságát.

Egy olvasói fotó szerint a budapesti Árkád az Örs vezér téren gyakorlatilag kiürült a múlt szombaton, miközben előzőleg tömegek keresték fel. A 61 bevásárlóközpontot és 145 hipermarketet képviselő MBSZ főtitkára elmondta, hogy a terasznyitás elhelyezkedésüktől függően gyűrűzött be a bevásárlóközpontok működésébe.

A szabadtéri újranyitás generálta látogatószám-változás azoknál a plázáknál jelentkezett erősebben, amelyeket eddig sokan látogattak hétvégenként.

Balatoni Judit ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez a hatás csak átmeneti.

Fotó: Kallus György / VG

A bevásárlóközpontok kihasználtságát több tényező befolyásolja. Sokéves tapasztalat, hogy a jó idő beköszöntével a hét végi forgalmuk csökken. A tavaszi, nyári jó idővel beindul például a balatoni szezon, a nagyobb városok kiürülnek. Ez az összefüggés az éttermek külső teraszainak mostani nyitásától függetlenül is jelentkezett volna, a felfokozott állapot viszont a szokásos negatív következményt ezúttal a sokszorosára növelte.

Mint az MBSZ főtitkára emlékeztetett, a bevásárlóközpontok április végi látogatottságát az is visszafogta, hogy a hónap elején rendezték meg a Glamour-napok akciót, az ilyenkor biztosított kedvezményes vásárlási lehetőség pedig sokakat arra ösztönzött, hogy a fontos és előre tervezett vásárlásaikat is ekkorra időzítsék.

A járványhelyzet alatt – a korábbi tájékoztatások szerint – a plázák látogatottsága 20–40 százalékkal esett, az üzemeltetőknél keletkező anyagi visszaesés egyelőre nem is becsülhető.

Balatoni Judit szerint ahhoz, hogy a plázák forgalma helyreállhasson, elengedhetetlen az éttermek és ételudvarok, mozik, fitnesztermek nyitása.

Nagyon várjuk, hogy a bevásárlóközpontok újra a teljes szolgáltatási körrel tudják fogadni a látogatókat, minden bevásárlóközpont-üzemeltető bízik a mihamarabbi, teljes nyitásban

– mondta. Ehhez a négymilliós átoltottságot kell elérni, ami jó eséllyel péntek-szombat táján következhet be.

terasz étterem bevásárlóközpont vakcina Balatoni Judit koronavírus járvány plázák járványügyi intézkedések MBSZ oltás terasznyitás kávézó forgalom
Kapcsolódó cikkek