Magyar gazdaság

Mentőövet kapnak a vidéki mikrovállalkozások is

Közel ezer településen már megindult a népesség növekedése – mondta Gyopáros Alpár.

Még tavasszal indul a Magyar falu program újabb pillére, a vállalkozás-újraindítási program, amelynek legfőbb célja a beruházások ösztönzése, és ezzel új munkahelyek létrehozása, illetve a meglévők megerősítése. Gyopáros Alpár kormánybiztossal beszélt a Magyar Nemzet a pályázatról, a támogatott tevékenységekről és a Magyar falu program eddig elért eredményeiről.

közel ezer településen megindult a népesség növekedése.

Első körben 25 milliárd forint értékű támogatást nyújtanak a magyar mikrovállalkozások összetett fejlesztéseinek megvalósítására. Ez a programban először nem tisztán hazai, hanem európai uniós forrásból valósul meg – mondta a lapnak Gyopros Alpár.

Fotó: shutterstock

Először azon hazai egyéni és társas mikrovállalkozások juthatnak forráshoz, amelyek kevesebb mint tíz főt foglalkoztatnak.

Támogatást igényelhetnek a szabad vállalkozási zónák területén fejlesztő vállalkozások, azokon kívül kizárólag az ötezer főnél alacsonyabb lakosságszámú településeken fejlesztő vállalkozások kérhetnek segítséget.

Ezek a cégek a vissza nem térítendő támogatásból elsősorban beruházási típusú kiadásokra költhetnek, de az első szakaszban bérköltség is elszámolható belőle – mutatott rá a kormánybiztos.

A támogatható tevékenységek kapcsán az új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására ingatlanfejlesztéssel együtt az elnyert támogatás legalább 50 százalékát kell fordítani.

A támogatást fel lehet használni bérköltségre, illetve a munkavégzéshez szükséges feltételek kialakítására,

de ez utóbbi kizárólag bérköltség-támogatás igénybevétele esetén választható.

Az elnyert forrás projekt-előkészítésre, pályázatírásra, valamint projektmenedzsment tevékenység igénybevételére fordítható. A támogatás mértéke legfeljebb az elszámolható költségek 70 százaléka lehet, míg előlegként az elnyert forrás legfeljebb 25 százalékát lehet elkérni. A fejlesztést 18 hónapon belül kell megvalósítani – írják.

Civilszervezetek is pályázhatnak a Magyar Falu programban

Újabb kategóriákban adhatják be pályázataikat szerdától a kistelepülési helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások, egyházközségek és civilszervezetek a Magyar falu programban.

 

támogatás Gyopáros Alpár mikrovállalat Magyar falu program pályázat
Kapcsolódó cikkek