Magyar gazdaság

Nagy pofont kaptak az iparcikkboltok

Az április 2-ig tartó egy hónapban éves alapon 56 százalékkal zuhant az egyéb háztartási cikkek forgalma, összefüggésben az átmeneti boltzárral. Az újranyitók többsége a szabályozási környezetre ügyelve tért vissza a porondra, a hatóság csak elvétve tapasztalt jogsértést.

A veszélyhelyzeti intézkedé­sek lépcsőzetes feloldásá­nak megkezdésével az élel­miszerboltokon, drogériákon, patikákon túl más profilú üzletek is újra nyitva tarthatnak április 7. óta – emlékeztetett az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Jogszabályban előírt védelmi intézkedésként az üzlethelyiség méretével arányos létszámkorlátozást kell betartaniuk és betartatniuk. A vásárlóteret és a bevásárlókocsikat folyamatosan fertőtleníteniük kell, a vevők számára kézfertőtlenítőt kell biztosítaniuk. A fogyasztóvédelmi hatóság meghosszabbított kezeként eljáró kormányhivatalok az országos vizsgálat keretében eddig összesen 187 kereskedelmi egységet ellenőriztek.

Az első héten mindössze 13 üzlet esetében tapasztaltak jogsértést, 11 vállalkozás már a helyszínen kijavította a hibát. Öt céggel szemben fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult.

Az ITM összegzése szerint az ellenőrzött kereskedelmi egységek szinte mindegyike jól látható írásbeli tájékoztatást helyezett ki a bejáratnál arról, hogy egy időben összesen hányan tartózkodhatnak az üzletben. Az előírt létszámkorlátnak többféleképpen tettek eleget a kereskedők. Egy áruházláncnál automata számláló működött a kapuban, kint monitor jelezte, hogy mennyi vásárló van bent, és hányan férnek még be. Az üzletek többsége csak annyi kosarat, kocsit tett ki, ahány vevőt beengedhetett. Kötelező használatukra gyakran a biztonsági őrök figyelmeztették a betérőket.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A fertőzésveszély minimálisra csökkentése érdekében most különösen fontos, hogy a lehető legrövidebb ideig tartózkodjunk a boltokban, áruházakban

– hívta fel a figyelmet Cseresnyés Péter, a szaktárca kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Hangsúlyozta, hogy változatlanul orrot és szájat eltakaró maszkban mehetünk csak be az üzletekbe, és még mindig ügyelnünk kell a védőtávolság betartására. Cseresnyés Péter szerint

a kereskedők gyors és gördülékeny kiszolgálással is tehetnek vásárlóik és munkavállalóik egészségének védelméért.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elrendelése alapján a fogyasztóvédelmi hatóság az ország minden részében folyamatosan ellenőrzi a veszélyhelyzeti szabályok betartását az üzletekben.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) heti monitora szerint a bolti kiskereskedelmi forgalom a tavaly ilyenkor mért jelentősen kiugró kereslethez képest 3,4 százalékkal csökkent – derült ki a március 4. és április 2. közötti időszakot vizsgáló kimutatásból, amely az online kasszák adatain alapul, a webáruházak forgalmát nem tartalmazza.

Az élelmiszer- és iparcikkjellegű bolti vegyes kiskereskedelem 4,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi értékesítési volumenhez képest, míg az ebben az esetben külön vizsgált élelmiszer, ital és dohányáru kategória forgalma ennél nagyobb mértékben, 6,8 százalékkal bővült.

Eközben az üzemanyag-kiskereskedelem 27,7 százalékkal lőtt ki, emögött egyrészt a járvány első hullámából fakadó alacsony bázis, másrészt a drágulás áll. Egy év leforgása alatt ugyanis a benzin literenkénti ára a másfélszeresére, a 280 forint körüli szintről 420 fölé emelkedett, amihez nemcsak a kőolaj világpiaci árának, hanem az amerikai dollár árfolyamának változása is hozzájárult. Az egyéb háztartási cikkek forgalma 56 százalékkal zuhant, a vizsgált időszak nagyobb része ugyanis már átfedésben volt a március 8-tól elrendelt boltzárral, amely a nem létfontosságú árucikkeket árusító üzletekre vonatkozott. Eközben a kulturális, szabadidős cikkek értékesítése 31 százalékkal mérséklődött, míg az egyéb, máshová nem sorolható áruk kiskereskedelme 23,6, a gyógyszerek értékesítése 22,3 százalékkal apadt. Mindez a heti monitor szerint azt jelenti, hogy

a vizsgált időszakban úgy csökkenhetett 3,4 százalékkal a kiskereskedelem, hogy közben például a vendéglátás bevételei éves alapon 0,9 százalékkal gyarapodtak.

A szektorra vonatkozó hivatalos KSH-adatok szerint februárban 5,9 százalékkal esett vissza az értékesítés, az év első két hónapja pedig mínusz 3,9 százalékot mutat. Az elemzők szerint a kiskereskedelem trendszerű lejtmenetben van, és a márciusi járványügyi korlátozásokat is figyelembe véve várhatóan negatívan járul hozzá a első negyedévi alakulásához. Vészjósló, hogy a változás mögött csak részben jelentkezik a pánikvásárlás okozta magas bázis, hiszen az előző hónaphoz képest is 1,2 százalékos visszaesést mértek, annak ellenére, hogy februárban még nem lépett életbe a szigorúbb járványügyi szabályozás. Márciusban a nem létfontosságú üzletek korlátozása miatt további visszaesés, majd áprilisban az üzletek újranyitása után ismét felpattanás várható. A járványhelyzet előtti szint elérését csak a nyári hónapok hozhatják meg.

boltzár koronavírus kereskedelem
Kapcsolódó cikkek