Magyar gazdaság

Számos területre több forrás jut a költségvetés módosításával

Otthonteremtésre, egészségügy, családtámogatásokra, és az önkormányzatoknak is több jut.

A költségvetés idei módosítása biztosítja az ősszel bejelentett otthonteremtési program fedezetét, de az egészségügy, a családtámogatások és az önkormányzatok forrásait is növeli – közölte a Pénzügyminisztérium, miután a kormány benyújtotta a parlamentnek a 2021-es büdzsé módosítását tartalmazó törvényjavaslatot.

  • Lakásépítési támogatásokra 120 milliárd forint többletet irányzott elő a kabinet,
  • az önkormányzatok pedig az eredetileg elfogadott 865 milliárd forint helyett 908 milliárd forint költségvetési támogatásra számíthatnak 2021-ben.
  • Az egészségügyi béremelések 293 milliárd,
  • a 13. havi és nyugdíjpré­mium 130 milliárd forint pluszterhet jelentenek az idei költségvetésnek.
  • Magyarország uniós tagsággal járó hozzájárulása is jelentősen, 157 milliárd forinttal nő. Mint a Világgazdaság korábban megírta, az Országgyűlésnek most bemutatott 900 milliárd forint elköltésén túl várhatóan még több forrás juthat idén a gazdaságnak, a kormány saját hatáskörében költhet el közel 1500 milliárd forintot.

    Fotó: Vémi Zoltán / VG

    Ismét felpöröghetnek az uniós és a hazai forrásból finanszírozott fejlesztések, miután a Ginop pályázatokra 42 milliárd forinttal, a Ginop Pluszra pedig 63 milliárd forinttal többet tervezett be a kormány, mint amennyi a tavaly elfogadott költségvetésben szerepel.

    Az önkormányzati fejlesztéseket finanszírozó TOP Plusz pályázatok előirányzatára 194 milliárddal többet szán a kabinet. A helyreállítási és ellenálló képességi eszközből az idén már 450 milliárddal számolt a kormány. Közútfejlesztésekre a módosított költségvetés szerint 223 milliárd forint jut, felsőoktatási vagyonkezelésre az eredetileg előirányzott 2 milliárd forint helyett 50 milliárd. Az egyetemek és a főiskolák felhalmozásra 14 milliárddal, a felsőoktatás speciális feladatokra 5 milliárd forinttal költhet többet. A Külgazdasági és Külügyminisztérium fejezetében létrejött a Brexit-alkalmazkodási tartalék 3,8 milliárdból.

    közútfejlesztés Otthonteremtési program koronavírus járvány koronavírus GINOP önkormányzatok nyugdíjprémium koronavírus-válság TOP Plusz pályázatok egészségügy Külügyminisztérium Ginop Plusz uniós hozzájárulás családtámogatás válság költségvetés
    Kapcsolódó cikkek