Magyar gazdaság

A népességüket növelni tudó országok lehetnek a holnap nyertesei

A legtöbb fejlett ország ugyanakkor várhatóan kénytelen lesz megbékélni a népességfogyással, ami a gazdasági növekedés lelassulásával egyenértékű.

A válság okozta kiadás-elszaladás ellensúlyozására a kormányok várhatóan a vagyonok megadóztatása felé mozdulnak, és nem a társasági emelését választják – vélik a járvány várható világgazdasági hatásait elemző jelentésükben az Economist Intelligence Unit (EIU) szakértői.

A járvány hatására a kormányzati kiadások világszerte megemelkedtek, és ugyan az új költségeinek finanszírozása várhatóan alacsony marad, de a költségvetési egyensúlyt a következő években valahogy helyre kell állítani, és mivel továbbra is lesz mire költeni, a bevételeiket kell növelni valahogyan a kormányoknak

– írta az elemzés. Politikailag a könnyen járható út a társasági adók emelése lehetne, csakhogy ez elrettentheti a befektetőket, akik az adott ország helyett máshova települhetnek. Ezért a legtöbb fejlett ország várhatóan más utakat választ, például a tőkenyereség és az ingatlanok adóztatását, ami a növekvő társadalmi egyenlőtlenség problémáit is kezelheti.

Egy másik opció a környezetszennyező ágazatok keményebb adóztatása, ami a karbonsemlegességi célok elérését is megkönnyítheti és a politikusok népszerűségét is növelheti

– vélik az elemzői.

Fotó: Pixabay

Az EIU egyébként arra számít, hogy az idén megugrik, de 2022 és 2025 közt stabilizálódik, és az adósságszolgálat költségei menedzselhető szinteken maradnak. De ugyanakkor növekszik a kockázata, hogy az infláció felszökésére a jegybankok a monetáris politika szigorításával reagálnak.

Ha a monetáris ösztönzést az inflációs félelmek miatt korán kezdik el visszavonni, akkor előfordulhat, hogy egyes országok adósságpályája aggodalmakat gerjeszt, megnehezítve a finanszírozást. A figyelem egyre erőteljesebben fordulhat az adósságfinanszírozás költségei felé

– óvtak a szakértők.

Az EIU szerint a pandémia utáni világban, amikor nehezebb lesz gazdasági növekedést elérni, egyre súlyosabb problémát okoz a fejlett országoknak a társadalmaik elöregedése és a népességfogyás. A kihívás kezelésére módszer lehet a növekvő bevándorlás, a munkaerőpiaci reformok, illetve a termelékenységet növelő kutatás és fejlesztés. Mindezek azonban magas politika árat követelhetnek.

A holnap gazdasági nyertesei azok az országok lehetnek, ahol a népesség nőni tud

– következtettek az elemzők. A legtöbb fejlett ország várhatóan kénytelen lesz megbékélni a népességfogyással, ami a lelassulásával egyenértékű, és a magas egy főre jutó kitermelésére koncentrál majd – írta a jelentés.

népességfogyás államadósság vagyonosak EIU gazdasági fellendülés társasági adó Economist Intelligence Unit népesség népességnövekedés befektetők
Kapcsolódó cikkek