Magyar gazdaság

Állami hozzájárulás a vállalati beruházásokhoz

A pénzügyi és a külgazdasági szaktárca közreműködésével több tízmilliárd forintból fejleszthetnek a termelő-gyártó nagyvállalatok, élen az építő- és a feldolgozóiparral. Aki kellően bátor, most jelentős segítséget kaphat.  

Hárommilliárd forintért szerzett be tíz nagy teljesítményű toronydarut a Bayer Construct, amelyhez egymilliárd forintot a Nagyvállalati beruházási támogatás program (NBT) biztosított – hívta fel a figyelmet Varga Mihály pénzügyminiszter.

A fejlesztéssel a több mint 400 embert foglalkoztató építőipari cég a dolgozói létszámát is bővíteni tudja.

Az állami finanszírozású, a Pénzügyminisztérium (PM) által koordinált NBT program azért fontos eszköze a vállalati beruházások támogatásának, mert az uniós források döntően a kis- és középvállalkozások fejlesztéseit hivatottak ösztönözni. Ennek megfelelően a Gazdaságfejlesztési és innovációs programban (Ginop) és annak 2021–2027-es folytatásában, a Ginop Pluszban a tervek szerint idén 650, jövőre pedig további 600 milliárd forintot tesznek elérhetővé, főként a kisebb cégek versenyképességét, hatékonyságát növelő eszközbeszerzés, technológiaváltás formájában.

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Ellenben a 2015-ben életre hívott NBT a versenyszféra nagyobb szereplőit segíti, a kormány az idén 25 milliárd forintot fordít a program folytatására. A PM összesítése szerint az elmúlt hat évben Magyarországon 179, elsősorban hazai termelői beruházás jutott támogatáshoz a program forrásaiból.

Eddig 160 milliárd forintot fordítottak erre a célra, 380 milliárd forint értékű beruházás megvalósulását segítve.

Varga Mihály korábban már jelezte: ha az idei keret kimerül, a kormány kész újabb összegeket átcsoportosítani, hiszen a programnak fontos szerepe van abban, hogy a magyar gazdaság a pandémia időszakában sem roppant meg. A Bayer Construct beszerzését megelőzően, áprilisban jelentették be, hogy a Gyermelyi Zrt. 5,5 milliárd forint értékben immár a harmadik malmát építi, amelyhez az állam az NBT-n keresztül 1,7 milliárdos segítséget nyújtott. Még korábban, márciusban a West Hungária Bau Kft. 1,9 milliárd forint költséggel fejlesztette paksi telephelyét, győri üzemében pedig új gépeket állított munkába, a beruházáshoz az állam 900 millió forinttal járult hozzá.

A rendelkezésre álló dokumentumok szerint az NBT idei kiírására július 31-ig lehet jelentkezni, minimum 50 millió forint a támogatás, amely az adott cég székhelyétől függően a beruházás teljes költségének a 25-50 százalékát fedezheti. Legalább 50 foglalkoztatottal és három lezárt üzleti évvel lehet felsorakozni a rajtvonalra a feldolgozóipar, az építőipar, a raktározás, a tárolás, valamint a kis- és a nagykereskedelem területéről.

Az NBT mellett jó hír még, egyúttal pluszlehetőség a nagyvállalatoknak, hogy május 9-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette:

30 milliárd forintos kerettel újabb Versenyképesség-növelő támogatási program (VNT-3) indul.

Ebben a konstrukcióban szeptember 30-ig várják a projektgazdák jelentkezését. Kétmillió euró feletti, termelékenységet növelő, modernizálást célzó beruházásokhoz lehet ebben a formában forráshoz jutni, az adott megye fejlettségi szintjétől függően 20 vagy 33 százalékos intenzitással. Azok jelentkezhetnek, akik a járvány hatására elestek az árbevételük vagy a rendelésállományuk legalább negyedétől.

Bármilyen termelő-gyártó cég lehetőséghez juthat, a külgazdasági miniszter példaként az akkumulátor- és a gyógyszergyártást, az orvosi eszközök gyártását, valamint az élelmiszeripart említette. A VNT korábbi szakaszaiban a Külgazdasági és Külügyminisztérium adatai szerint 1434 vállalat döntött úgy, hogy növeli a kapacitásait, vagy új technológiát vásárol, ezzel párhuzamosan elkötelezve magát, hogy nem bocsát el senkit. Így 270 ezer ember munkahelyét tudták megvédeni.

Megvan a gazdaság hűtésének mozgástere

Eltérően látja a kilábalás gyorsaságát a Pénzügyminisztérium és a Költségvetési Tanács, utóbbi már a túlfűtöttség veszélyeire figyelmeztet.

 

vállalat támogatás Nagyvállalati beruházási támogatás program (NBT) Pénzügyminisztérium újraindulás Varga Mihály gazdaság
Kapcsolódó cikkek