Magyar gazdaság

Hat magyar ruhagyár vehetett részt az MDDÜ programjában

A következő programra június 21-ig lehet jelentkezni.

Hat ruházati vállalat számára nyújtott üzleti és gyártástechnológiai ismereteket hazai bázisuk megerősítéséhez, valamint a nemzetközi piacra lépéshez a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) Gyártó mentorprogramja, amelyet tavaly októberben indítottak. A visszajelzések alapján a program segített meghatározni a mentorált vállalkozások erősségeit, illetve fejlődési területeit, a képzés által pedig előremutató változások történtek a cégek életében kiemelten a szervezetfejlesztés, a digitalizáció és az együttműködések területén.

A Magyar Divat & Design Ügynökség egyik jelentős stratégiai pillére a gyártásfejlesztés,

amelynek célja a hazai gyártói bázis megerősítése, illetve a gyárak exportképességének növelése annak érdekében, hogy azok akár nagyobb számú külföldi megrendelésnek is eleget tudjanak tenni és a kivitelezéshez is több szakembert foglalkoztathassanak.

Az ágazat erősödése és a megváltozott gazdasági helyzet hozta rövidülő ellátási lánc miatt egyre több nemzetközi márkának lenne lehetősége Magyarországon gyártatni a jövőben. A képzés kidolgozását egy iparági felmérés, illetve személyes egyeztetések előzték meg, amelyek rámutattak, hogy a magyar textil- és ruhaipari vállalkozásoknak korszerű üzleti és gyártástechnológiai ismeretekre van szükségük, amelyek birtokában komoly eséllyel indulhatnak a nemzetközi piacokon is.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A mentorálás során az MDDÜ nagy hangsúlyt fektetett a 21. századi technikák, új gyártási folyamatok és automata rendszerek alkalmazásának ismertetésére, valamint a gyártási és logisztikai folyamatok, raktármenedzsment bemutatására.

A nyílt pályázat útján jelentkező gyártók esetében

a szakmai zsűri olyan szempontokat vizsgált meg, mint a versenyképesség, a régiós foglalkoztatottságban betöltött szerep, vagy a fenntarthatósági intézkedések és tervek relevanciája.

A programban való részvételre a női felsőruházat gyártásával foglalkozó Ezerkéz Bt., a harisnya termékeket gyártó Amazon Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a munkaruházat és munkavédelmi eszközök gyártásában élen járó Rose Ruhaipari és Szolgáltató Kft., a luxus minőségű felsőruházatot készítő Unicon Zrt., a saját tervezésű táskát és sportruházatot gyártó Gold Consulting Szolgáltató, Gyártó és Kereskedelmi Szociális Szövetkezet és a felsőruházat készítésben kiemelkedő Nyír-Gestum Rehablitációs Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kapott lehetőséget.

A szakmai zsűri által kiválasztott mentoráltak a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) szakembereitől, illetve hazai szakértők segítségével tanulhattak a nemzetközi piac trendjeiről. A Gyártó mentorprogram résztvevői számára a HEPA és az Enterprise European Network (EEN) közösen biztosított innovációs felmérés-tanácsadást.

A második Gyártó mentorprogramra június 21-ig lehet jelentkezni.

Magyar Divat & Design Ügynökség MDDÜ gyártás ruhagyártás
Kapcsolódó cikkek