Magyar gazdaság

A csiphiány lesújtott Németországra is

A félvezetők, a faanyag és egyéb közbenső termékek hiánya visszavetette a német ipari termelést áprilisban. A váratlan megtorpanás azt jelzi, hogy az ellátási problémák erősen gátolják Európa legnagyobb gazdaságának fellendülését.

Németországban áprilisban a várt növekedés helyett 1 százalékkal csökkent az előző havihoz képest az ipari termelés, szemben a 0,5 százalékos növekedést jelző várakozással és a márciusi 2,2 százalékos havi növekedéssel. Az energiaszektor kivételével az összes ipari ágazat aktivitása visszaesett. Úgy tűnik, hogy az építőipar hosszabb húsvéti szünetet tartott: az aktivitás több mint 4 százalékkal csökkent havi alapon. Az ipari termelés éves alapon így is több mint 26 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az alacsony bázis miatt, míg a járvány által nem érintett utolsó hónaphoz, 2020. februárhoz képest 5,6 százalékos elmaradásban volt áprilisban – közölte a Destatis.

A gyenge adatot megelőzte két szintén csalódást keltő áprilisi adat:

a kiskereskedelmi forgalom 5,5 százalékkal esett vissza havi alapon, míg hétfőn derült fény arra, hogy a feldolgozóipari megrendelések 0,2 százalékkal csökkentek áprilisban az előző havihoz képest, a várt 1 százalékos növekedés helyett.

Mindez azt mutatja, hogy Németországban meglehetősen gyengén kezdődött a második negyedév.

Fotó: Shutterstock

Az elemzők ugyanakkor biztosra veszik, hogy a fellendülés elkezdődött, pusztán arról van szó, hogy nem teljesen egyenes vonalat követ. Az átmeneti megtorpanás fő okát a globális félvezetőhiánynak, valamint a beszállítói láncokban egyébként is fellépő fennakadásoknak tulajdonítják, amit súlyosbított a Szuezi-csatorna forgalmát megbénító áprilisi hajóbaleset is. Amellett, hogy mindez sok német vállalatot arra kényszerített, hogy rövidített munkaidőt rendeljen el, és visszafogja a termelést, további problémákat, például a kereslet-kínálati arány megbillenését, és az további fokozódását eredményezheti.

Carsten Brzeski, az ING vezető makroelemzője szerint azonban a csalódást keltő keddi adat ellenére az ipari kilátások továbbra is ragyogóak. Jó előjelnek látja a következő hónapok ipari aktivitása szempontjából, hogy magas a megrendelések szintje, de alacsonyak a készletek, miként azt is, hogy májusban rekordszintet értek el a termelési várakozások. A kereslet hiánya már nem kérdés a német ipar számára, ehelyett hamarosan a kapacitásproblémák és a képzett munkavállalók hiánya jelenthet akadályt a növekedésben.

A további fellendülésre utal a ZEW gazdaságkutató németországi gazdasági hangulati mutatója is.

Noha a várakozásokat jelző index júniusban 79,8 pontra esett vissza a májusi 84,4-ről, és elmaradt a 86 pontos előrejelzéstől is,

azonban a májusi érték több mint 21 éves csúcs volt, és a júniusi érték így is nagyon magas szintet jelent. Szintén pozitívum, hogy az aktuális gazdasági helyzet mutatója mínusz 40,1-ről mínusz 9,1 pontra ugrott vissza, a 2019. augusztusi, pandémia előtti szintre. Achim Wambach, a ZEW elnöke nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a befektetők és a pénzügyi piac szakértői a következő hat hónapban erőteljes gazdasági fellendülésre számítanak, a várakozásokat jelző mutató kismértékű visszaesése pedig nagyrészt annak eredménye, hogy az aktuális gazdasági helyzetet már lényegesen jobbnak értékelik.

A félvezetőhiány gyors enyhítését segítheti, hogy Drezdában egymilliárd eurós beruházás eredményeként csipgyárat épített a Bosch. Angela Merkel kancellár az új üzem hétfői megnyitóján hangsúlyozta, hogy a Szászországban készül az Európában gyártott csipek harmada, melynek mostani bővítése nagyban hozzájárul Németország és Európa válság utáni gazdasági fellendüléséhez.

Németország csiphiány ZEW-index chiphiány ipari termelés félvezetőgyártás
Kapcsolódó cikkek