Magyar gazdaság

A német építőipart is visszahúzza az alapanyaghiány

Visszavetheti az idén a német építőipar teljesítményét az alapanyaghiány ás a nyersanyagárak emelkedése az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a HDB honlapján csütörtökön publikált jelentés alapján.

Peter Hübner, a HDB (Hauptverband der Deutschen Bauindustrie e.V.) elnöke szerint

az építőipar szerencsésen átvészelte ugyan a koronavírus-válságot és kulcsfontosságú szerepet töltött be a gazdaság működésében,

sőt, egyenesen a gazdaság motorjaként szolgált, az idén áprilistól kezdve azonban az ágazat számos vállalatánál már kezdenek komoly gondot okozni az építőanyag-ellátásban jelentkező fennakadások és egyes alapanyagok árának számottevő mértékű emelkedése.

Fotó: Shutterstock

Májusban például az ifo gazdaságkutató intézet felmérésében az építőipari vállalatok 40 százaléka számolt be működése akadályoztatásáról alapanyaghiány miatt. Ennek következtében az ifo üzleti hangulati felmérésében a vállalatok az aktuális helyzetüket még pozitívan értékelték ugyan, de a következő hat hónapra vonatkozó kilátásaikat már borúlátóan ítélték meg.

A német építőipari ágazat 893 ezer alkalmazottat foglalkoztató 73 ezer vállalkozása tavaly 143 milliárd euró forgalmat bonyolított, 5,8 százalékkal magasabbat az előző évinél.

A HDB elnöke a vázolt problémák ellenére is a forgalom további 2 százalékos növekedését tartja valószínűnek az idén.

Amennyiben nem sikerül záros határidőn belül megoldani az alapanyag ellátásban jelentkező problémákat, az idei prognózist kénytelenek leszünk újragondolni – emelte ki Peter Hübner.

Németország építőipar ipar
Kapcsolódó cikkek