Magyar gazdaság

Megszűnhet az egyhetes betét

Kamatemelési ciklust jelentett be Matolcsy György jegybankelnök a Világgazdaság szerdai konferenciáján, év végéig 1 százalék fölé emelkedhet az alapkamat.

Májusban 5,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest, egy hónap alatt 0,5 százalék volt a drágulás – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. Lapunk elemzői konszenzusa valamivel gyorsabb, 5,3 százalékos pénzromlást jelzett, a havi dinamika előrejelzése a KSH tényadatának megfelelő, 0,5 százalék volt.

Matolcsy: kezdődhet a kamatemelési ciklus

Jövőre a GDP-arányos államháztartási hiányt a három százalék körüli szintre kell levinni – jelezte Matolcsy György jegybankelnök.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Világgazdaság konferenciáján arról beszélt, hogy júniusban újabb kamatemelési ciklus indul, és a válságkezelő eszközök kifuthatnak.

A Növekedési kötvényprogram folytatódik, a Növekedési hitelprogram (NHP) folytatásán pedig egyelőre gondolkodnak, a jegybanki kölcsöneszköz sorsa a júniusi kamatdöntő ülésen dőlhet el. Az MNB a 4,3–5,6 százalékos sávba várta az inflációt.

A maginfláció és az adószűrt maginfláció egyaránt 3,4 százalékra emelkedett az áprilisi 3,1 százalékról. (A bejelentésről lásd tudósításunkat az 5. oldalon.)

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Az Inflációs jelentés megjelenésével párhuzamosan, háromhavonta várunk lépést az MNB-től, az év végéig 45 bázisponttal nőhet az alapkamat – értékelte a fejleményeket a Világgazdaság kérdésére Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A három hónapos budapesti bankközi kamatláb 0,92 százalékon áll, vagyis az irányadó ráta 30 bázispontos emelését árazza, a jegybanki lépés akkor lehet effektív, ha ennyivel emelik az alapkamatot. A szakértő aláhúzta:

a válságkezelés céljából tavaly áprilisban bevezetett egyhetes betéti eszközt az idén borítékolhatóan kivezetik, ami akár már június végén megtörténhet, ezzel az alapkamat lehetne ismét az irányadó ráta.

A kamatfolyosó viszont egyelőre nem változik, vagyis az egynapos betéti ráta továbbra is mínusz 0,05 százalék maradhat. A lépés mértékétől függhet a forintárfolyam, 2021-ben átlagosan továbbra is 353-as euró-forint kurzus várható. Török Zoltán rámutatott: erősítheti a piaci bizalmat egy 30 bázispontos alapkamat-emelés.

A következő hónapokban a bázishatás miatt csökkenhet az az ingyenes parkolás megszűnése viszont 0,2 százalékponttal növelheti a fogyasztói árindexet – hívta fel a figyelmet Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A nyári hónapokban 4 százalék közelébe mérséklődhet az infláció, az idén 4,2 százalékos lehet a pénzromlás – tette hozzá a szakértő. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az infláció elérthette az idei csúcspontját, és a következő hónapokban a fogyasztói árindex mérséklődésére lehet számítani.

A májusi fogyasztói árindex kismértékben lefelé módosíthatná a 2021-es várakozásokat, azonban az újranyitás árfelhajtó hatása júniusban jelenhet meg a statisztikákban.

Az ING Bank elemzője felhívta a figyelmet: a nyersanyagok és az agrártermékek drágulása hamarosan begyűrűzhet a fogyasztói árakba, az idén 4,4 százalék lehet az infláció. Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője továbbra is a 2–4 százalékos jegybanki célsáv feletti inflációt prognosztizál, hozzátéve: a szigorítás a gyakorlatban már meg is kezdődött, hiszen a három hónapos bankközi kamat az elmúlt egy hónapban már több mint 10 bázisponttal emelkedett.

Gazdasági csúcskonferencia, percről percre

Ha a gazdaság növekedése idén eléri az 5,5 százalékot, az átlagjövedelmet kereső gyermekes szülők visszakaphatnák a befizetett szja-t – jelentette be Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta azt is: a kormány célja a 200 ezer forintos és a 13. havi bevezetése is.

 

KSH NHP Matolcsy György infláció monetáris politika MNB egyhetes betét kamat
Kapcsolódó cikkek