Világgazdaság

Matolcsy: kezdődhet a kamatemelési ciklus

Jövőre a GDP-arányos államháztartási hiányt a három százalék körüli szintre kell levinni – jelezte Matolcsy György jegybankelnök.  

Sikeres válságkezelést hajtott végre Magyarország – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Világgazdaság konferenciáján. Előadásában kiemelte, hogy az idén Magyarország az leggyorsabb fejlődését érheti el. A magyar válságkezelés szerinte azért volt eredményes, mert a hitelezésre, annak erősítésére támaszkodhatott. Aláhúzta, hogy Magyarország a harmadik negyedévben érheti el a válság előtti szintjét. Emlékeztetett, hogy az MNB a járvány kezdete óta 9311 milliárd forint forrást nyújtott a gazdaság szereplőinek, Magyarországon egyetlen percig sem volt pénzügyi válság. Jövőre azonban a GDP-arányos államháztartási hiányt a 3 százalék körüli szintre kell levinni. Célszerű, hogy a hitelezési moratóriumban csak a leginkább rászorulók maradjanak

benn – mutatott rá.

A jegybankelnök szerint az az egyik legnagyobb kockázat, ezért az MNB akár már júniusban kamatemelést hajthat végre. Jelezte, hogy folytatódik a Növekedési kötvényprogram, és az MNB zöldotthon-teremtési programot indít, várhatóan a következő hónapokban. Azt javasolta, hogy a 2020-as évek elején az ország indítson új reformprogramot. „Magyarország újraindulása elkezdődött, de a következő lépés a pénzügyi egyensúlyunk helyreállítása lesz” – emelte ki Matolcsy György. Hozzátette, hogy 2021 első negyedéve és közepe között helyreáll a világgazdaság, elsőként az Amerikai Egyesült Államokban, míg Magyarországon a harmadik negyedévben áll helyre a gazdaság. Tanulság, hogy az az ország nyer, amely a gyors helyreállítást még gyorsabban éri el. Kiemelte, hogy 2021-ben a várakozások szerint Magyarország az EU leggyorsabb növekedését tudhatja majd a magáénak. Emlékeztetett, hogy a 2008-as válság után 6,5 évre volt szükség a kilábaláshoz, most másfél év elég lesz. Mint mondta: május végéig mintegy 9300 milliárd forint forrást biztosított az MNB a magyar gazdaság vállalkozásainak. A Növekedési hitelprogram hajrá, az állampapír-vásárlás és a bankrendszernek nyújtott fedezeti is döntőnek számított.

Kiemelte, hogy a jegybank sokrétű eszközrendszert alkalmazott, képes volt kihasználni azokat az eredményeket, amelyeket 2003 óta elért. „Aranyat értek a 2013 óta végrehajtott jegybanki intézkedések” – fogalmazott.

Meglátása szerint a magyar gazdaság egyensúlyának három területen kell helyreállnia, ezek a a pénzügyek és az infláció. Javasolta, hogy a hiteltörlesztési moratórium maradjon a programban, de amelyik cég képes rá, az törlessze az adósságát. Matolcsy György szerint a tőkén és az innováción alapuló növekedéssel kell megcélozni a munkaerőpiacot. Jövőre kisebb államháztartási hiányt kell elérni a kormány által tervezett 5,9 százalékosnál, amely a harmadik legmagasabb lenne az EU-ban.

Ezek is érdekelhetik