Magyar gazdaság

Mindent boríthat az indiai vírusvariáns

Májusban eddig soha nem látott csúcsra emelkedtek a feldolgozószektor aktivitásának mérőszámai.

Hároméves csúcs közelében tartózkodott kedden az angol font kedden az amerikai dollárral szemben, a befektetők ugyanis arra számítanak, hogy a sikeres oltási kampánynak köszönhetően felgyorsul a gazdaság talpra állása a koronavírus-járvány okozta válságból. Az optimizmus azonban korainak bizonyulhat a vírus indiai variánsának gyors terjedése miatt, és ez a bizonytalanság a nap folyamán meg is látszódott az árfolyam mozgásán, a font némileg visszacsúszott az utoljára 2018 áprilisában jegyzett 1,425 dolláros szintről.

Fotó: Shutterstock

A kezdeti bizakodást erősítette az ingatlanpiaci adat is, amely éves szinten 10,9 százalékos lakásár-emelkedést mutatott, a legnagyobbat majdnem hét év óta.

Áprilishoz képest 1,8 százalékkal nőttek az árak a Reuters által várt 9,2, illetve 0,8 százalék helyett.

A tendencia ráadásul várhatóan folytatódik, a Nationwide jelzáloghitelező legalábbis arra számít, hogy a járvány lecsengése után tovább nő majd a kereslet a piacon, mivel április végi felmérésük szerint tízből majdnem hét ingatlantulajdonos tervez költözést.

Dave Ramsden, a Bank of England helyettes kormányzója a nap folyamán ki is fejezte az aggodalmát emiatt. Attól tart, hogy a kereslet könnyen meghaladhatja a kínálatot, ami további inflációs nyomást generálhat, a jegybank ezért folyamatos figyelemmel kíséri az ingatlanpiacot – nyilatkozta a Guardiannek.

A gazdaság szempontjából pozitív egy másik, ugyancsak keddi adat, amely szerint az új megrendeléseknek köszönhetően májusban eddig soha nem látott csúcsra emelkedtek a feldolgozószektor aktivitásának mérőszámai. Az IHS Markit és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint

a gyáripar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 65,6 pontra ugrott az áprilisi 60,9-ről, a márciusi 58,9, a februári 55,1 és a januárban mért 54,1 pont után.

Az eddigi rekordot a 1994. júliusi 61 pont jelentette. Az exportmegrendelések szintén példátlan mértékben növekedtek, ám a felmérés szerint ennek elsősorban a nagyvállalatok a nyertesei, a kisebb feldolgozóipari cégek termékei iránti kereslet kevésbé emelkedett.

Fotó: Maciek Musialek / NurPhoto / AFP

A további javulást azonban veszélyezteti az indiai vírusvariáns gyors terjedése.

Boris Johnson kormánya többször megígérte, hogy a nyitás folytatását a járványügyi szakértők véleményére alapozza,

és ha ehhez tartják magukat, akkor csúszhat a korlátozások feloldásának utolsó, június 21-ére tervezett szakasza.

A kormány tudományos tanácsadó testületének tagjai sorban fejezik ki az aggodalmukat nyilvánosan amiatt, hogy nő a napi megerősített esetek és a kórházban ápoltak száma. Ravi Gupta, a Cambridge Egyetem mikrobiológia professzora szerint ezért „kissé korai” a további könnyítés, Adam Finn, a Bristoli Egyetem professzora pedig egyenesen „rossz döntésnek” tartaná azt. A végső döntés június 14-én várható.

koronavírus járvány brit gazdaság Boris Johnson indiai variáns BMI
Kapcsolódó cikkek