Magyar gazdaság

Nem ez volt a víziközmű szakma csúcséve

A hatósági tarifa használata és a piaci feltételek melletti működés tavaly sem volt nyerő kombináció a hazai víziközmű ágazatban. A társaságok egyéb tevékenységek bevételével igyekeztek kiegészíteni a kasszájukat.

Mindössze egy víziközmű szolgáltató volt veszteséges tavaly a lista legnagyobbjai közül: az Alföldvíz Zrt., amely az előző évi 2,7 milliárdos mínuszát 1,4 milliárdosra javította. A társaság ugyanis nem volt olyan kedvező helyzetben, mint a sűrűbben lakott települést ellátó, így fajlagosan kisebb költséggel dolgozó Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM), vagy a Fővárosi Vízművek, és olyanban sem, mint az állami tulajdonú szolgáltatók, amelyek támogatást kaptak a bevételekkel nem fedezett működési költségeik finanszírozására a béremelés hatásainak ellentételezésére, valamint egyéb működési költségek fedezetére.

Ez a támogatás a Dunántúli Regionális Vízmű konyhájára például csaknem 6,3 milliárd forintot hozott, az ÉRV Észak-Magyarországi Regionális Vízműére pedig majdnem 7,5 milliárdot.

Voltak veszteséges társaságok az Alföldvízen kívül is, ilyen a több tucatnyi önkormányzat kezében lévő Nyírségvíz, amelyben az államnak egyetlen, ezer forintos részvénye van. A legnagyobb, 3,6 milliárd forintos adózott eredménye az említett FCSM-nek volt.

Az adat azonban elmaradt az egy évvel korábbitól, például, mert a járvány miatt a fővárosi fürdők nem használtak medencevizet.

Fotó: Shutterstock

Az ágazat társaságainak árbevétele elsősorban a hatósági tarifás közszolgáltatásból származik.

Az Alföldvíz az éves jelentésében rámutat, hogy az alapszolgáltatás árbevétele évek óta nem fedezi a költségek növekedését és a nagyobb közterheket. Az ágazatot érintő elvonások miatt a társaság eszközparkjának megújítására, fejlesztésekre, új beruházásokra évek óta nincs lehetősége.

A tárgyidőszakban csak a legszükségesebb eszközöket tudta megvásárolni.

Más problémát emelt ki az állami DMRV Duna Menti Regionális Vízmű, amelynek a világméretű járvány számos nehézséget, s többletfeladatot okozott, problémás maradt a munkaerő pótlása. Mint jelezte, az ágazati bérek még a béremelés után is a piaci bérszint alattiak, a szakma elöregedő.

A társaságoknak persze voltak, vannak a közszolgáltatáson kívüli, pluszbevételt hozó, illetve költségcsökkentő tevékenységei.

Az FCSM és a Fővárosi Vízművek például energiát termel, a Tiszamenti Regionális Vízművek üzemelteti a debreceni Látóképi Tófürdőt, szivattyút javít és forgalmaz, az Észak-Dunántúli Vízmű építőipari munkákat vállal, az ÉRV pedig épp most készül a Rakacai-víztározó komplex szabadidős és öko-turisztikai fejlesztésének előkészítésére.

E körben aktív külföldi tevékenysége miatt kiemelendő a Fővárosi Vízművek.

Helyi megbízások felkutatása érdekében telephelyet tart fenn Srí Lankán, Indonéziában már 36 helyszínen telepített víztisztítót, tavaly 51 százalékos tulajdoni hányaddal törökországi leányvállalatot alapított egy ottani szennyvíztisztító beruházással kapcsolatban, és közvetve szerbiai érdekeltsége is van.

Fotó: Shutterstock

További pénzt jelent a víziközműcégeknek az uniós és hazai támogatások elnyerése.

Ilyen forrásból a DMRV projektek tömegét indította, ezek egy része még zajlik. Ilyen a váci és a szentendrei szennyvíztisztító telep fejlesztése, a fóti szennyvízelvezetés, Szobon pedig a szennyvíztelep és egy gravitációs szennyvízelvezető csatorna fejlesztése.

Vásárolt a társaság a támogatásból berendezéseket, kicserélt 108 szivattyút, más eszközöket.

Kutatás-fejlesztési projektek is folytak támogatásból, itt ismét a Fővárosi Vízművek – többségében ez év őszén záruló – kezdeményezéseit érdemes kiemelni. A társaság (részben partnerekkel) okosmérőket fejleszt, az ivóvíz klórozásának optimalizálásán, a biztonságos ivóvízellátás fejlesztésén, víziközművek intelligens üzemeltetésén és irányításán dolgozik. Szkopjei beruházása során folyamatosan ellenőrzi a pilot területre betáplált víz mennyiségét és nyomását, Kolumbiában pedig kis kapacitású mobil víztisztítót gyárt és értékesít, egyelőre szintén kísérletként.

Már a vízellátás is problémás az Egyesült Államokban

Az extrém hideg miatt egymillióan maradtak ivóvízellátás nélkül csütörtökre Louisiana államban.

 

fürdő víz 2020 forrás kút Magyarország Európai Unió év közmű
Kapcsolódó cikkek