Magyar gazdaság

A budapesti ingatlanpiacot tépázta meg leginkább a járvány

A koronavírus-járvány hatására Budapesten 2015-höz képest 40 százalékkal csökkent az adásvételek száma. Az ország többi részén is jelentős a visszaesés.

Utoljára 2014-ben volt ennyire kevés ingatlan adásvétel az országban az Otthon Centrum közleménye szerint. 2015 óta mintegy 40 százalékkal csökkent a tranzakciók száma a fővárosban, de csak a tavalyi évben is több mint 20 százalékos a visszaesés.

Fotó: Oláh Tibor / Duna Mdiaszolgltat Zrt./MTI 

A közlemény a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján kitér arra, hogy 2020-ban közel 128 ezer tranzakció köttetett az országban, ami az egy évvel korábbi, 2019-es adatokhoz képest 18,6 százalékos visszaesést jelent.

A visszaesés mértéke Budapesten volt a legnagyobb, ahol 22,8 százalékkal csökkent az adásvételek száma 2019-hez képest.

A Budapesten regisztrált 24 342 tranzakció az egyik legalacsonyabb érték az elmúlt tíz évben. A 2015 óta eltelt négy évben nagyjából 40 százalékkal kevesebb ingatlant értékesítettek a fővárosban. Ennek egyik oka az árak látványos emelkedése mellett az is, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy kiköltöznek az agglomerációba

– nyilatkozta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője, aki szerint a járványhelyzet miatt legalább két hónap kiesett a szokásos aktivitásból, amit a nyári lazítások során tapasztalt élénk forgalom sem tudott kompenzálni, ráadásul a turizmus visszaesése a befektetői céllal lakást vásárlókat is eltántorította a vásárlástól.

Budapest után a kisebb városokban csökkent a legnagyobb mértékben a forgalom, 21 százalékkal, míg a megyei városok körében csak 16,7 százalék volt a csökkenés. Legkevésbé a községekben esett vissza a forgalom, ám ott is 13,5 százalékkal kevesebb tranzakcióról számolt be a KSH.

A fővárosi kerületek közül a legtöbb adásvételre a XIII. kerületben került sor, ahol közel 2800 ingatlan cserélt gazdát, ezt 2600 körüli számmal a XI. kerület követi, míg harmadik helyen a XIV. kerület következik 2000 tranzakcióval. A legkevesebb ingatlant a XXIII. kerületben értékesítették, itt csak 138 lakóingatlan talált új  gazdára.

A megyei városok körében a sorrendet Debrecen (közel 3000) vezeti, amit Miskolc és Szeged követett szinte darabra azonos számú tranzakcióval (kicsivel 2500 felett), míg az adásvételi rangsort Szekszárd zárja (400).

Ha az adásvételek számát a népességszámra vetítjük, akkor az élen a XIII. kerület végzett 22,8 ezrelékkel, melyet Siófok 22,1, Budapest VII. kerület 20,7 követett, de ezt követően is számos vízparti területet találunk. A negyedik helyen a Tiszafüredi járás található 20,6 ezrelékkel, míg Keszthely térsége 19,7 és Fonyód térsége 19 ezrelékkel szintén jól szerepeltek 2020-ban, de a legerősebb 20 járásba Balatonfüred és Tapolca is bekerült még. Igaz az üdülőövezetben ezt a fajlagosan magas számot az alacsony állandó lakosság is felfelé tolja.

 

lakáspiac ingatlanpiac Otthon Centrum
Kapcsolódó cikkek