Manapság több olyan államilag támogatott konstrukció is elérhető Magyarországon, amely a gyermekvállalást és az otthonteremtést ösztönzi. Éppen ezért nem is csoda, ha sokan keverik a Babaváró hitelt a CSOK-hitellel, pedig ez két különböző kölcsön.

Azért, hogy tisztábban lássunk a támogatott hitelek piacán, cikkünkben  a Babaváró hitelt vesszük górcső alá.

Fotó: pixabay

Mi az a Babaváró

A Babaváró 2019. július elsején robbant be a hitelpiacra, mint a legkedvezőbb szabad felhasználású hitel. 

Mivel gyakorlatilag egy kamatmentes termékről van szó, felvételéhez nincs szükség ingatlanfedezetre, valamint folyósítási, hitelbírálati és előtörlesztési díjat sem kell fizetnünk, ezért valóban nehéz versenyezni vele. Mindössze egy évi fél százalékos kezességvállalási díjjal kell számolnunk. Cserébe viszont lakáscélra, autóvásárlásra, vagy akár egy korábbi hitelünk végtörlesztésére is felhasználhatjuk.

Ami viszont fontos, hogy ahogy a nevéből is sejthető, ezt a konstrukciót elsősorban az 5 éven belül gyermeket tervező pároknak szánták.

Megjegyzés: A leggyakrabban egyébként saját ingatlan vásárlására vagy az önerő biztosítására használják fel ezt a hitelt.

Mennyi pénzt lehet így felvenni?

A Babaváró hitellel maximum 10 millió forintot vehetünk fel, legfeljebb 20 éves futamidőre. A havi törlesztőrészlet pedig nem lehet több 50 ezer forintnál. Emellett pedig fontos kitétel az is, hogy csak egyszer lehet igényelni.

Milyen feltételekkel igényelhető?

Az egyik legfontosabb feltétel, hogy a Babavárót igénylőknek házasoknak kell lenniük. A külföldön kötött házasságot is elfogadják, amennyiben Magyarországon is anyakönyveztetve van. A hitel igénylésével kapcsolatban további kitétel, hogy a feleségnek 18 és 40 év közöttinek kell lennie. (A hitel ugyanis a nő 41. életévének betöltéséig igényelhető.)

Emellett, ha a házaspár egyik tagjának már van gyereke az előző kapcsolatából, akkor csak abban az esetben kaphatják meg a Babavárót, ha legalább egyiküknek az első házassága a jelenlegi kapcsolat. Elvárás továbbá, hogy legalább az egyik félnek legyen minimum 3 éves, folyamatos TB-jogviszonya, maximum 30 nap megszakítással.

Megjegyzés: Érdemes figyelni arra, hogy itt a munkaviszonyból származó TB-jogviszonyról van szó, ami a munkáltató által, vagy egyéni vállalkozóként befizetett járulék. Tehát azt, ha valaki önmagának fizette az egészségügyi szolgáltatási járulékot, nem fogadják el.

Ha pedig a pár bármely tagja köztartozást halmozott fel, és/vagy szerepel a rossz adósok listáján (vagyis a KHR listán), akkor a házasok nem kaphatják meg a hitelt.

Ahogy már fentebb is említettük, ez a termék alap esetben kamatmentes, azonban ez az úgynevezett kamatkedvezmény feltételhez kötött.

Ahhoz, hogy a hitel teljes futamideje alatt valóban ne kelljen kamatot fizetnünk, az igényléstől számított 5 éven belül meg kell születnie az első gyermekünknek. Jó hír ugyanakkor, hogy már a várandósság 12 hetes korától jogosultak vagyunk a kamatmentességre - így nem kell kivárnunk a születés időpontját a szükséges papírok benyújtásával. Emellett pedig örökbefogadással is jogosulttá válunk a kamatmentességre.

Fotó: pixabay

Hogyan lehet igényelni?

Nagyon fontos, hogy csak akkor vagyunk jogosultak a Babaváróhitel kamatkedvezményére, ha a gyermekünk a hiteligénylés leadása után születik meg. Tehát mindenképpen még a szülés előtt intézzük el az igénylést. Ami viszont fontos határidő a Babaváró hitellel kapcsolatban, hogy a lehetőséggel legkésőbb 2022. december 31-éig élhetünk.

Tudnunk kell továbbá, hogy a Babaváró hitel igénylését nem lehet teljesen online lebonyolítani.

Fontos továbbá, hogy a már említett TB-igazolást be kell szereznünk az igényléshez, aminek a folyamata szintén heteket vehet igénybe, így érdemes ezeknek a plusz iratoknak a beszerzésére időt szánni, és időben elindítani az igénylés folyamatát. Egyébként mindegyik folyósító banknál ugyanazok a feltételek és a kamatozásra vonatkozó szabályok. A hitelképességről azonban minden hitelintézet a saját szabályzata alapján dönt, amit a leadást követő 10 napon belül bírálnak el.

Vissza nem térítendő támogatássá válhat

A Babaváró hitel egy másik nagy előnye, hogy a gyermek születése után 3 évig szüneteltethetjük a hitel törlesztését. Ilyenkor pedig kezességvállalási díjat sem kell fizetnünk. Ezzel viszont nyilván kitolódik a futamidő. Ha tehát nem okoz gondot, hogy a baba érkezése után is folytassuk a havi törlesztést, természetesen dönthetünk úgy, hogy továbbra is fizetjük.

A szüneteltetés egyébként sem jár automatikusan, hanem nekünk kell kérvényezni. Ám ha a futamidő alatt születik egy második gyermek is, akkor a visszafizetendő összeg 30 százalékát, a harmadik gyerkőc után pedig a teljes fennálló tartozást elengedik.

Itt fontos megjegyezni azt is, hogy csak az első babának kell az igénylést követő 5 éven belül megszületnie, a többire viszont nincs “határidő”.

Fotó: pixabay

Mi lesz, ha mégsem bővül a család?

Ha a meghatározott 5 éven belül nem születik legalább egy gyermek - vagy nem éri el a magzat a 12 hetes kort -, akkor a teljes kamattámogatást vissza kell fizetnünk. Ilyenkor gyakorlatilag visszaadjuk az államnak azt az összeget, amit helyettünk fizetett ki.  Az éves kamat jelenleg maximum 4,73 százalék.

A pénzt egy összegben, 120 napon belül kell visszatérítenünk. Ezt követően pedig a hitel kamattámogatás nélkül, magasabb kamattal fut tovább, ami jelenleg nagyjából 7,73 százalék.

Ám amennyiben egy orvosi probléma állt gyermekvállalás útjába - és ezt igazolni is tudjuk egy hivatalos szakvéleménnyel -, akkor kaphatunk felmentést a visszafizetés alól.

Mi történik külföldre költözés vagy válás esetén?

Mivel egy hosszú távú pénzügyi elköteleződésről van szó, számításainkat akár előre nem látható események is keresztülhúzhatják. Ha például a házaspár külföldre költözik, és mindkét félnek megszűnik a magyarországi lakcíme, akkor szintén vissza kell fizetni a kamattámogatás összegét. Ebben az esetben ráadásul a törlesztés szüneteltetését sem lehet igényelni a gyermek születése után.

Válás esetén is visszatérítési kötelezettségünk van, amennyiben a gyermekvállalás nem teljesült a házasságbontás időpontjáig. Ilyenkor is magasabb kamattal kell számolnunk a továbbiakban.

Összegzés

Ez a konstrukció tehát összességében nagyon megérheti a gyermeket tervező házaspároknak.

Most pedig, hogy tudjuk, mire számíthatunk, ha mégsem teljesítjük a feltételeket, talán kevésbé ér minket meglepetés. Ha további részletekről szeretnénk tájékozódni, érdemes az alábbi linken utánajárni a kisbetűs tartalomnak, hogy biztosan elkerülhessük a buktatókat. Hozzá kell tenni, hogy a maximalizált törlesztőrészlet miatt sokaknak talán még a magasabb kamattal is jobban megérheti a Babaváró hitel, mint egy személyi kölcsön vagy egy jelzáloghitel.

Ha pedig minden a terveink szerint alakul, akkor csökkenthetik vagy teljesen el is engedhetik a tartozásunkat. Ebben az esetben tehát felfoghatjuk ezt a lehetőséget úgy is, mintha ez lenne a köszönet a sok gondoskodásért, amit a gyermekeinknek adunk.