Tavaly júliushoz viszonyítva 8,1 százalékkal nőtt a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma júliusban, de 11 százalékkal elmaradt a járvány kitörése előtti év, 2019 júliusához képest. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. júliushoz mérten 16 százalékkal emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva azonban 70 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 1,2 millióval, a külföldieké 350 ezerrel volt magasabb júliusban - derül ki a KSH csütörtöki gyorsjelentéséből.. 

Idén júliusban az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma 5,3 százalékkal emelkedett, a vendégszám elérte a 802 ezret, az eltöltött vendégéjszakáké a 2,3 milliót. 

Fotó: Karnok Csaba

Az éjszakák 59 százalékát szállodákban töltötték, ahol a növekedés mértéke 7,6 százalékos volt. A panziókban a tavalyival közel megegyező számú, ugyanakkor az üdülőháztelepeken és a kempingekben 2,0, illetve 6,6 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak. A közösségi szálláshelyeken a táboroztatások újraindulása miatt a forgalom négyötödével nőtt. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák több mint harmadát regisztrálták. 

Az összes vendégéjszaka 80 százalékát a belföldi vendégek töltötték el a szálláshelyeken.

A külföldi vendégek száma júliusban  29 százalékkal növekedett. A szálláshelyekre érkezett 218 ezer vendég 571 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma közel harmadával bővült 2020 júliusához képest. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb, közel kétszeres.

Fotó: VG

Júliusban 2662 kereskedelmi szálláshely, köztük 860 szálloda és 1009 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében, összes bruttó árbevételük folyó áron 25 százalékkal, 47,5 milliárd forintra emelkedett. 

Január-július között a kereskedelmi szálláshelyek összességében 29 százalékkal kevesebb, összesen 5,6 millió vendégéjszakát regisztráltak. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 28 százalékkal csökkent, és 101 milliárd forintot tett ki az év első hét hónapjában. 

A belföldi vendégek 14, a külföldiek 57 százalékkal kevesebb, azaz 4,4, illetve 1,2 millió  vendégéjszakát töltöttek az időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken.