Visszatért a járvány előtti szintre az építőipari ágazati szereplők bizalmi indexe, amely szeptemberben 8 ponttal emelkedett, így 20 havi csúcsra ért - összegezte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az támogatásával készült üzleti kilátásokat vizsgáló felmérésében. 

A magas-, és a mélyépítő cégek kilátásai egyaránt javultak szeptemberben, amikor az áremelési törekvések intenzitása – hosszabb időszak emelkedési trendje után – augusztusban és szeptemberben is csökkent. A kormányzat építőipari áremelkedést fékezni szándékozó intézkedései eszerint nem hatástalanok – összegezte a GKI.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Az építőipar számára a két legfontosabb növekedési korlát továbbra is a munkaerőhiány, illetve az anyag- és kapacitáshiány. A magyar gazdaság egészének közeljövőjét illető várakozások jelentősen javultak, e mutató 28 havi csúcsára emelkedett. 

Az építőipar júliusban is dübörgött, termelése éves alapon 22,5 százalékkal nőtt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Így az idei első hét hónapban a termelés volumene összesen 9,8 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. A vállalatok július végi szerződésállományának volumene 19,1 százalékkal volt magasabb az egy évvel ezelőttinél.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése szeptemberben – az előző hónaphoz képest – érezhetően javult (a szezonálisan kiigazított adatok alapján), így e mutató 21 havi csúcsára ért fel. Ebben a hónapban a nyers, azaz a szezonálisan nem kiigazított adatok is pozitív változást tükröznek. 

Szeptemberben a növekvő és a csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya rendre 21 és 11 százalék, míg augusztusban 18 és 16 százalék volt. Az év kilencedik hónapjában a magas- és mélyépítőépítő cégek elégedettsége egyaránt javult.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az építőipar termelése az első hét hónapban 9,8 százalékkal emelkedett éves alapon. A magasépítés teljesítménye 13,2, a mélyépítésé 5,5 százalékkal növekedett.

A meglévő rendelésállományokra vonatkozó értékelés is számottevően javult  szeptemberben - az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján. Ezzel e mutató 20 havi csúcsát érte el. A nyers adatok is pozitív változásra utalnak. 

Szeptemberben a válaszadó vállalkozások 30 százaléka számolt be magas és 14 százaléka alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány augusztusban 23 és 25 százalék volt. E hónapban a magas- és mélyépítők elégedettsége is növekedett.

A KSH adatai szerint az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 19,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések állománya 10,4, míg az épületek építésére vonatkozók állománya 32,6 százalékkal nőtt éves alapon.

A foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások szeptemberben csak enyhén javultak az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers adatok is némi pozitív változásra utalnak

 A szeptemberi felmérés során a következő három hónapban a létszám bővítésére és szűkítésére készülő cégek aránya rendre 15 és 7 százalék. Augusztusban ugyanez a két arány 14 és 9 százalék volt.

A KSH adatai szerint az építőiparban alkalmazottak száma 2021 első félévben 5,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Az áremelési szándékok gyengülését mutatja, hogy az áremelést tervezők aránya az augusztusi 41 százalékról szeptemberre 30 százalékra apadt, míg az árcsökkenésre számítóké 5 százalékról 4 százalékra csökkent. A magasépítő cégek jóval gyorsabb áremelkedésre számítanak, mint a mélyépítők.

A felmérés szerint a vállalatok számára a legfontosabb növekedési korlát továbbra is a munkaerőhiány, de az anyag- és kapacitáshiány is igen széles termelői körökben érezhető gond. Mindkét tényező a magasépítés terén több problémát okoz, mint a mélyépítésben. A kereslethiány minden ötödik, a vevők laza fizetési fegyelme minden nyolcadik cégnek okoz gondokat.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése szeptemberben jelentősen javult az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján. Ebben a tekintetben az építőipari cégek rég voltak ilyen derűlátók – pontosan 28 hónappal ezelőtt. A nyers, azaz szezonálisan kiigazítatlan adatok is javulást jeleznek, a derű- és borúlátók aránya szeptemberben rendre 30 és 19 százalék, míg augusztusban egyaránt 20-20 százalékvolt.

A megkérdezettek

A GKI Gazdaságkutató Zrt. jelen felmérése alkalmával 274 építőipari vállalkozás küldött vissza kitöltött kérdőívet a kért határidőre. A feldolgozott minta szerkezete a korábbiaktól nem tér el érdemben. A válaszadó vállalkozások 91 százaléka 51 fő alatti létszámot, 7 százaléka pedig 51 és 250 fő között foglalkoztat.