Nemcsak a normál munkaviszonyra, de diákmunkára és a gyakornoki állásokra is vonatkozik a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-kedvezménye, és az árvaellátást kapók is megkapják a nyugdíjprémiumot — többek közt erről beszélt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a közösségi oldalára csütörtökön feltöltött, Kormányinfó Plusz nevű videójában, amelyben állampolgárok által feltett kérdésekre válaszolt.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Arra a kérdésre, hogy azokra a 25 év alattiakra is vonatkozik-e az szja-kedvezmény, akik a felsőoktatásban tanulnak, azt mondta: igen, ha van jövedelme vagy fizetése a hallgatónak, így januártól több tízezer forinttal nő a 25 év alatti fiatalok keresete. Nekik jövőre már egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetni.

Hozzátette: minden szülő, aki családi pótlékra jogosult, számolhat az adóvisszatérítéssel, így az is, akinek a gyermeke elmúlt 18 éves, de még középiskolában tanul. Az érintettek többségének semmit nem kell tenniük, 2022. február 15-ig automatikusan kézhez kapják a nekik járó összeget.
    
Szentkirályi Alexandra igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy az árvasági ellátást kapók is megkapják-e a nyugdíjprémiumot. Minden nyugdíjszerű ellátásban részesülő megkapja a nyugdíjprémiumot, nemcsak az öregségi nyugdíjban részesülők — tette hozzá. 

A prémium mértéke a gazdasági növekedésnek köszönhetően egységesen 80 ezer forint mindenki számára, és a nyugdíjkiegészítéssel együtt kapják az érintettek.

Beszélt arról is, hogy 435 ezer ember a nyugdíjtörvény miatt ennél kevesebbet kapott volna, de a gazdasági teljesítményének köszönhetően a kormány mindenkinek ki tudja fizetni a teljes összeget. Kitért arra is, hogy a kormány vállalta a baloldal által elvett 13. havi visszaépítését is. Az eredeti terv kétheti nyugdíj februári kifizetése, de ha a gazdaságban minden jól megy, akkor akár egy teljes havi nyugdíjat is kifizethetnek — mondta.

A hitelmoratórumban maradásra vonatkozó kérdésre azt válaszolta: október 31. után ez már nem automatikus, akik jogosultak rá és hosszabbítani szeretnék a moratóriumot 2022. június végéig, azoknak most nyilatkozniuk kell a bankjuk felé.

Az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó kérdésre, miszerint sok helyen használják még őket, azt mondta: a tiltás az újabb készletek beszerzésére vonatkozik. A már meglévő készleteket még fel lehet használni, a kereskedők tehát el tudják még adni azokat.