Az indulás reggelén máris komoly verseny van a zöldlakáshitel-piacon: a money.hu gyors körképe szerint van már bank, amelyik a maximum 2,5 százalékos kamatból is enged, ám a hitelre rakódó eltérő költségek miatt is érdemes átnézni a kondíciókat, mert milliókat spórolhatunk.

Fotó: Shutterstock

Október 4-től van lehetőségük a hazai bankoknak, hogy ügyfeleik számára meghirdessék az évi maximum 2,5 százalékos kamatozás mellett elérhető Zöld lakáshitel programjukat, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak. A szuperolcsó kölcsönhöz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a mai naptól bocsát a pénzintézetek rendelkezésére 0 százalékos kamatozás mellett továbbhitelezhető (refinanszírozási) pénzt. A program részleteit nagyjából szeptember közepétől ismerhették meg a bankok, épp ezért az MNB is arra hívta fel a figyelmet, hogy a banki termék-, informatikai és értékesítési fejlesztések miatt a különböző hitelintézetek eltérő időben indulnak majd el a termékkel.

A Bank36.hu elemzése rámutatott arra is, hogy a zöldcélok mellett a gyermekvállalás további engedményeket jelenthet az igénylőknek, a Zöld otthon program ugyanis kombinálható a családi otthonteremtési kedvezménnyel, röviden a csokkal. Így a maximális 70 millió forintos hitelösszeg egy részét kamatmentes csokhitelként lehet felvenni: ez két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén pedig 15 millió forint. Utóbbi esetben tehát 15 millió forint kamatmentes lakáshitel és legfeljebb 55 millió 2,5 százalékos kamatozású zöldlakáshitel fordítható az új ingatlanra.

A money.hu hétfő reggel 8 órakor körbenézett a banki honlapokon.

  • a Gránit NHP Zöld Otthon Lakáshitel az 1,99 kamatozás mellett új lakás vásárlásakor 2,15;
  • a Gránit NHP Zöld Otthon Lakáshitel új lakás építésekor 2,20 százalékos THM mellett,
  • K&H NHP Zöld Otthon lakáshitel új lakás vásárlására, építésre, 2,6–2,7 százalékos THM mellett igényelhető. 

A 2,5 százalékos kamatozással meghirdetett konstrukciók közül

  • a Raiffeisen NHP Zöld Otthon 2,53;
  • a CIB NHP Zöld Otthon Lakásvásárlási Hitel 2,62;
  • az Erste NHP Zöld Otthon Hitel 2,66;
  • a Takarék Zöld Otthon Lakáshitel új lakás vásárlása esetén 2,77;
  • a Takarék Zöld Otthon Lakáshitel új lakás építése esetén 2,8 százalékos éves THM mellett igényelhető a banki honlapok tanúsága szerint.

Az eltérés a havi törlesztőrészletben egy 30 millió forintos hitelnél eszerint már most közelíti a 10 ezer forintot, a teljes visszafizetendő összegben pedig a megfelelő ajánlat kiválasztásával a 25 éves maximális futamidő esetén pedig közel 7 milliót spórolhatunk.

Mindez egy 50 milliós hitel esetén már 16 ezer forintot meghaladó havi megtakarítást és 216 ezer forint alatti törlesztőrészletet jelenthet, míg a teljes visszafizetendő összegben 5 százalékot közelítő, több mint 3 milliós spórolást s 66 milliót alig meghaladó teljes törlesztési terhet hozhat. 

A 2,5 százalékos kamat mellett hirdetett konstrukciók összevetése pedig azt mutatja, hogy ilyen összegnél fontos lehet a THM-ek összehasonlítása is, hiszen 30 millió forintos hitel felvételénél pusztán ez a különbség is 1 milliót meghaladó tehercsökkenést hozhat, az 50 milliós hitel esetében a legkedvezőbb konstrukció kiválasztásával a havi törlesztőrészlet 216 ezer alá csúszhat.

A verseny bizonyosan tovább erősödik majd, hiszen október 4-i kondíciómeghirdetést ígért korábban az OTP és a Budapest Bank is, az UniCredit Bank október elején szeretett volna elindulni saját zöldhitel termékével, de várja a piac az MKB kondícióit is.