Hosszútávú, öt évre szóló együttműködési támogatásról állapodott meg az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) és a jövő gyógyszeripari szakembereinek magas szintű képzése iránt elkötelezett Richter Gedeon Nyrt. és a cég által 2008-ban létrehozott Richter Gedeon Talentum Alapítvány. 

Fotó: ELTE

Az alapítvány egyébként évente 200 millió forinttal támogatja a hazai felsőoktatást. 

A megállapodás fő célja a magasan képzett, piaci igényeknek megfelelő tudással felvértezett kutatói utánpótlás biztosítása és az ELTE-n keletkező tudás hasznosítása. Az együttműködés részeként a Richter alapítványa az élettudományi és természettudományi kutatások iránt elkötelezett PhD-hallgatókat megcélzó PhD-ösztöndíjakat alapít. 

A pályázaton elnyerhető ösztöndíjakat a 2021/2022-es tanulmányi évtől kezdődően négy tanévben hirdetik meg majd meg. Az ösztöndíjat minden évben 3-5 fő 35 év alatti doktorandusz nyerheti el, akinek kutatási témája a gyógyszeripar. Az ösztöndíjas doktorandusz hallgatók után az egyetem is további jelentős támogatás kap majd, amit a PhD-képzések infrastrukturális feltételeinek és oktatói hátterének javítására fordíthat. 

Az együttműködés keretében a Richter segíti az egyetemen végző fiatal szakemberek pályaorientációját, és lehetőség lesz a gyógyszeripari tevékenységhez kapcsolódó új szakmai képzés indítására is.

A kooperáció keretében a következő 5 évben a cég és az egyetem együttesen pályázik majd az állami és uniós pályázatokon, valamint közös kutatás-fejlesztési együttműködési projekteket valósít majd meg.