Kevésnek gondolják a külföldi elemzők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi döntését, amellyel újabb 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték az alapkamat mértékét. A Commerzbank és a Capital Economics elemzői sincsenek elragadtatva a döntéstől.

Fotó: Shutterstock

A német Commerzbank még a jegybank közleménye előtt írt arról, hogy a 15 bázispontos emelés kevés lesz, főleg, hogy éppen az MNB jelezte korábban, hogy az inflációs nyomás még hónapokig nem enyhül és még a maginfláció is 4 százalék körülire emelkedhet.

Ha a piac szkeptikus marad, akkor a kamatemelés valószínűleg semmilyen támogatást nem nyújt a forintnak végül. A jegybanknak így végül nem lesz más lehetősége, mint 3 százalék körülire, vagy afölé emelni az alapkamat mértékét. Csak akkor lenne várható, hogy a forint látványos javulásnak induljon. Ameddig ez nem következik be, minden olyan inflációs adat, amely túlmegy az elemzői várakozásokon, újabb nyomást gyakorol a magyar fizetőeszközre

– összegezte a Commerzbank. 

A londoni székhelyű Capital Economics szerint bár az elemzők és a piac egy része is sokkal agresszívabb emelési mértéket várt a jegybanktól, végül kitartottak a 15 bázispont mellett és várhatóan a következő időszakban sem változatnak, így 2022 elejére 2,4 százalék körülire emelkedhet az alapkamat mértéke. 

Kiemelték, hogy az MNB június óta 120 bázisponttal emelte már az alapkamatot, de az inflációs nyomás enyhítéséhez ez sem volt elég, hiszen szeptemberben kilenc éves magasságba emelkedett a drágulás.