Egy év alatt majdnem egy évtizedet léptünk előre digitalizációban – jelentette ki Fáykiss Péter, a Magyar Nemzeti Bank (MNB)  digitalizációs igazgatóság vezetője a VG K&H Bank és a Mastercard közreműködésével szervezett üzleti reggelijén. A szakember elmondta, hogy a hazai bankrendszer digitalizációs szintje erős közepes. Emiatt egy banki ajánlást is kiadtak,  így a pénzintézeteknek konkrét intézkedéseket kell hozniuk a digitalizáció érdekében, első alkalommal ezt október 31-ig kell megtenniük. 

Fotó: Kallus György / VG

Elismerte, hogy nem volt könnyű korábban meggyőzni a bankokat a digitális transzformáció szükségességéről. De most már látják, hogy foglalkozni akarnak vele. 

Az összes bank tudja, hogy ez az ő érdekükben történő szabályozás

– tette hozzá. 

Fáykiss Péter elmondta, a személyességnek továbbra is megvannak a terei. Nagyon fontos, hogy nem lehet elveszíteni az ügyfelet, annak is kell szolgáltatni, aki éppen nem ebben nőtt fel, őket segíteni kell - mutatott rá, utalva az idősebb korosztályra. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt 1 évben a 60-65 év fölöttiek körében nagyot nőtt a digitális megoldások használata.

A jegybanki vezető beszélt arról is, hogy világszinten a jegybankok 80 százaléka foglalkozik a digitális jegybankpénzzel, ám idáig egyedül a Bahama-szigeteken vezették be.

Az MNB is aktív ebben a témakörben, egy átfogó tanulmánykötetet is megjelentettek. Jelezte azt is, hogy fiatalok pénzügyi edukációját is fontosnak tartják, ennek keretében egy pilot projektet is indítottak 3000 fiatal bevonásával.