Idén júliusban nyílt először lehetőség a hazai vasúttársaságok menetrendi terveinek online véleményezésére és annyi érdemi észrevétel érkezett ezekre, hogy több fejlesztés már a decemberi menetrendváltásban is szerepelni fog, annak ellenére, hogy a nyári egyeztetés még csak tesztüzemben folyt – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, aki szerint a tiszta és energiahatékony vasút versenyképességének megerősítéséhez a folyamatos pálya- és járműkorszerűsítések mellett 

az is kell, hogy a járatok az utasok igényeihez igazodó gyakorisággal közlekedjenek.

Fotó: Shutterstock

A menetrendi egyeztetések járási szinten, a területi közlekedésszervező irodák közreműködésével, az önkormányzatok, térségi nagyfoglalkoztatók, közintézmények képviselőinek bevonásával zajlanak, amit 2021 júliusától a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. honlapján kialakított felületen kísérleti jelleggel a szélesebb közönség is véleményezhetett.

A kezdeményezés kedvező fogadtatásra talált, több mint háromezer észrevétel, többnyire érdemi, előremutató javaslatok, módosítási ötletek érkeztek be. A kormánynak fontos az emberek véleménye, ezért úgy döntöttünk, nem várjuk be a jövő nyárra tervezett éles egyeztetést. Számos kínálatbővítést már december közepétől meglépünk annak érdekében, hogy a vasúti szolgáltatások minél előbb még jobban illeszkedjenek a közlekedők elvárásaihoz 

– értékelt Schanda Tamás. 

A változások között lesz többek között az, hogy 

minden Budapest elővárosi vasútvonalon feloldják a karácsony és újév között korábban alkalmazott közlekedési korlátozásokat. 

Az eddig kimaradó személy- és gyorsított személyvonatok így az ünnepi időszakra eső munkahéten is sűrű kiszolgálást biztosítanak. Emellett a váltást követően a most még csak munkanapokon közlekedő S12-es vonatok a hétvégén is járnak, így Budapest-Déli és Tatabánya között félóránként, Oroszlányig pedig óránként indulnak majd hétvégén is vonatok. Jelentősen sűrített menetrendet vezetnek be Esztergom és Süttő között. Munkanapokon a reggeli csúcsidőben óránként, a délutáni csúcsidőben pedig 60-90 percenként közlekednek vonatok.

A jövőben megállanak a Győr-Kaposvár-Pécs viszonylaton közlekedő Helikon Interrégió vonatok Balatonfenyves alsón és Várdán. 

Javítják a főváros és Érd, Százhalombatta, Pusztaszabolcs és Dunaújváros vasúti kapcsolatát, 

ahol új gyorsított személyvonatok állnak szolgálatba és több járat útvonala meghosszabbodik. Több járat indul a Pusztaszabolcs-Börgönd-Székesfehérvár, a Dombóvár-Komló és a Budapest-Hatvan vonalon. Bővülnek az InterCity kapcsolatok a főváros és Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza között. Az egyeztetés eredményeit összegző tájékoztatás a KTI honlapján olvasható, a végleges menetrendeket a szolgáltatók teszik majd közzé.

A közösségi közlekedést gyakran használók 

legközelebb jövő nyáron tehetik meg észrevételeiket, javaslataikat a vasúti menetrendek tervezéséhez. 

A részvételi lehetőség hozzájárul az utasok elégedettségének növeléséhez, a szolgáltatási színvonal javításához. A hosszabb távú tervek szerint az elektronikus egyeztetést az összetettebb helyközi autóbuszos menetrendekre is kiterjesztik majd.