Adósságaik rendezésére fordíthatják a jövő év eleji szja-visszatérítést a családok. A Sberbank szakértője szerint a költségvetésnek 600 milliárd forintjába kerül a kifizetés, amely önmagában 1,5 százalékkal emelheti az államadósság mértékét és az inflációs nyomást is tovább erősítheti. 

Fotó: Shutterstock

Az ingyenpénzt azonban a legtöbben nem tudják majd elkölteni, jelentős része ugyanis elmehet a hitelmoratórium alatt felhalmozott csökkentésére 

– áll a Sberbank közleményében. 

A jövő évi büdzsé 28 ezer milliárd forintos kiadásához képest elenyészőnek tűnhet, de a 2022-re tervezett költségvetési hiánynak önmagában mintegy ötödét adja a februárra tervezett személyi jövedelemadó-visszatérítés a Sberbank szakértőjének számítása alapján. Horváth István szerint ráadásul kérdéses, hogy a kormány a büdzsé tavaszi tervezésekor már számolt-e ezzel a később bejelentett intézkedéssel.

Az érintettek számára több százezer forintos visszatérítés - amely szülőnként maximum 800 ezer forint lehet – valamilyen formában mindenképpen megjelenik majd a fogyasztási oldalon, ezáltal pedig az inflációt is gerjeszteni fogja.

A támogatást azonban valószínűleg a hitelmoratóriumban felhalmozott tartozás csökkentésére fogják legtöbben felhasználni – véli a Sberbank szakembere.