Másodlagos főszezonjához közelít az albérletpiac, az év utolsó heteiben rendszerint felmérik a bérlők, hogy érdemes-e váltani, milyen árak jellemzik a kiadó lakások választékát. A főszezon továbbra is a nyár, amikor az egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetése után 30 százalékkal szokott megugrani a keresések száma. Az idén a szokásosnál korábban, már a ponthatárok kihirdetése előtt egy-két hónappal megélénkült az egyetemi városok albérletpiaca, bár több ingatlanközvetítő szerint a szokottnál kisebb mértékben. 

A bérlők a pandémia alatt bevezetett online oktatás miatt tavaly bezuhant árakon, de legalábbis a korábbiaknál olcsóbban akartak szerződni, az új tanév jelenléti oktatási várakozásai miatt azonban fokozatosan kúsztak felfelé az árak. Aki korábban keresett, végül olcsóbb albérletet talált 

– összegezte a helyzetet Panek József, az Ingatlanbazár elemzője a VG-nek. Hozzátette: Pécs, Debrecen, Szeged, Miskolc bérleti díjai a budapesti szintre emelkedtek, ugyanakkor az idén a korábbiakhoz képest sokkal magasabb volt a keresések száma Székesfehérváron, Kecskeméten és Győrben is. Mindenhol van felsőoktatási intézmény és ipari háttér, a kínálat a kereslethez képest szűk, ami megemeli az árakat, de a meghirdetett lakások és házak hamar bérlőre találnak.

Fotó: Knap Zoltán

Az Ingatlanbazárnál hétről hétre több albérletet keresnek, vélhetően az év végén lejáró szerződések miatt. A szakértő elmondta, hogy a nyári felpörgés után december környékén hagyományosan egy kiugró időszak következik, amikor az átlagos hónapokat 10–15 százalékkal meghaladja a célirányos kattintások száma.

A budapesti albérletárakat alaposan megrángatta a járvány 

– derült ki az Ingatlanbazár albérleti összeállításából, amelyben a fővárosi Pest House ingatlaniroda is szerepel. A cég tulajdonosa, Kálny László tapasztalatai szerint még mindig nagyjából 10 százalékkal olcsóbban bérelhetünk lakást, mint a Covid előtt. A kínálat a rövid távú bérbeadás ellehetetlenülése miatt bővült, mert az erre a célra vásárolt ingatlanok tulajdonosai a költségeik, hiteleik fedezésére a hosszabb távú bérbeadás mellett döntöttek, sokszor jóval a alatt kínálva a lakásokat. A belső kerületekben volt jellemző a nagyobb arányú árcsökkenés, a külső kerületek árai nem változtak számottevő mértékben.

Az agglomeráció iránti kereslet határozottan megnőtt a Covid alatt, mert az emberek próbálták kerülni a zsúfolt belvárost, és a home office térnyerése is sokakat erre ösztönzött. 

Jelentősen nőtt a kereslet a családi házak iránt, ami gyorsan magával hozta az árak emelkedését. Budapest frekventált kerületeiben az újszerű vagy minőségi felújításon átesett, régi építésű, modernül berendezett ingatlanok áremelkedése folyamatos, már-már a 2019-es év végi szinteket súrolja – mondta a Pest House szakértője. A mai ingatlanárak mellett átlagosan 18-20 év alatt térül meg a A kedvező hitelek miatt megéri ingatlant vásárolni bérbeadásra, hiszen a bérleti díjként befolyó összeget a törlesztésére lehet fordítani – mondta Kálny László.

A budapesti piac meghatározó szereplője a Renthungary.hu, amelynek tulajdonosa, Marinkás Gergő az Ingatlanbazár piaci körképét árnyalva elmondta, a visszatérő külföldiek miatt tapasztalható némi áremelkedés, főleg a belvárosban, de ez még nem hozta vissza a korábbi szinteket, 

az átlag bérleti díj 140 ezer forint körül alakul, miközben tavasz óta folyamatosan kerülnek vissza a rövid távú bérbeadás piacára a belvárosi lakások. 

Ezeket korábban meggondolatlanul öntötték a piacra áron alul, és szinte mindenféle kötöttség (minimum bérleti idő, kaució, bérlőszűrés) nélkül a tulajdonosok. Marinkás Gergő rámutatott, hogy mindeközben az agglomeráció népszerűsége nem csökkent, ellenben a kínálat igen, miközben ezek a települések egyre zsúfoltabbá válnak, és a városba való bejutás nehézségei miatt is egyre többen gondolják át, hogy jó döntést hoztak-e a kiköltözéssel. 

Az albérleti díjak növekedésére van kilátás a emelése, a növekvő és a rövid távú piacra visszatérő lakások miatt, bár hiányzik még a piacról néhány csoport (diákok, home office-ban dolgozók), akik, ha visszatérnek a városokba, növelni fogják az árakat.

Vidéki körkép

Győrben az albérletárak nem változtak jelentősen, a legtöbb bérbeadó még mindig ragaszkodik a minimum egyéves szerződéshez. Áremelkedésre nem számít a Panoráma Ingatlan piaci szakértője, Takács Adél, miután a kiadó lakások száma egyre csak nő, a megbízható albérlők száma pedig csökken. 

Nyíregyházán telítődött az albérletpiac a Szabolcs Ingatlanközvetítő Iroda ügyvezetője, Csatlós Gyöngyi szerint, miután sok a befektetésre vásárolt kiadó  ingatlan. A bérlők többsége viszont az alacsonyabb árkategóriában keres, a kertes házakat az építkezők bérlik. Áremelésre itt nincs mód.

Pécsen a belvárosi és egyetemvárosi részeken nem volt árváltozás, de a kertvárosban az igényes, szépen felújított lakásoknak jelentősen nőtt az áruk. Kevés a kiadó lakás a városban – jelezte Simor Hajnalka, a Premier Housing Kft. ügyvezetője. 

Kecskeméten most élénkül a piac, egyre több a bérleti tranzakció, a kiadó házakat keresőket nem győzik kiszolgálni, ebben a kategóriában kínálati hiány van – mondta a  Next Ingatlan ügyvezetője, Óvári Csaba. Az árszintet itt a minőség és nem a hely szabja meg.