A koronavírus-járvány (Covid–19) negyedik hullámában a Linde Gáz Magyarország Zrt.-nél mintegy napi 4-5 ezer darab orvosi oxigénpalack van mozgásban a kórházak és a gyártóhelyek között, ezenkívül több ezer palackkal látják el az Országos Mentőszolgálat összes egységét is. 

Ez a palackszám a Linde szerint még nem közelíti meg a harmadik hullám csúcsát, amikor napi 7 ezer oxigénpalackot biztosítottak a betegellátás számára – tájékoztatta a VG-t az oxigén- és az alapvető orvosigáz-ellátást biztosító cég. 

A palackos orvosi oxigénből már most háromszor többet, a cseppfolyós oxigénből pedig négyszer többet szállítanak hetente, mint a viszonylag nyugodtnak számító nyári hónapokban 

– írták.  Sokan szorulnak otthoni betegellátás keretében is légzéstámogatásra, a pandémia előtti szinthez képest a betegszám 20 százalékkal magasabb.

Helyére emelik az épülő ideiglenes egészségügyi ellátóhelyhez tartozó, harmincezer köbméter oxigén tárolására képes tartályt Budapesten, a Hungexpo G pavilonja mellett 2020. április 21-én. (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

A tegnapi adatok szerint több mint 6450 covidos beteget ápolnak kórházban, közülük 649-en vannak lélegeztetőgépen. Már a pandémia negyedik hullámának felfutásakor, szeptemberben átlagosan 26 százalékkal több időt töltöttek az aktív fekvőbeteg-ellátásban a betegek, mint a megelőző hónapban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. 

Az intenzív ellátás ágykihasználtsága augusztushoz képest 40,1 százalékkal nőtt, az infektológiáké pedig 30 százalékkal ugrott meg.  

A Linde gyártókapacitásai biztosítottak, az igényelt oxigén- és orvosigáz-mennyiséget elő tudják állítani, így nem számítanak ellátási hiányra ebben a hullámban sem. 

A Linde minden héten figyelemmel kíséri a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által publikált szennyvízadatokat, mivel ezek informális jellegűek számukra, hiszen a szennyvízben kimutatható koronavírus-örökítőanyag mennyisége előre jelzi, hogy hol várható növekedés az orvosi oxigén iránti keresletben, így mind az öt telephelyükön optimalizálni tudják a készleteiket. 

A múlt héten Magyarországon szinte mindenhol tovább emelkedett a szennyvízmintákban a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, Debrecenben és Békéscsabán pedig kifejezetten magas értékeket mértek.  

A Linde Gáz Magyarország Zrt. egészségügyi üzletága a cég teljes árbevételének a 8-10 százalékát teszi ki. A pandémia miatt bővítették a cseppfolyós oxigén tartályparkját és a vételi helyek számát is. Ezek közé tartozott többek között a kiskunhalasi járványkórház és a Hungexpón felállított vészkórház kivitelezése is, amelyeket körülbelül három héten belül építettek fel. 

A cég az Opten adatai szerint tavaly 58,9 milliárd forint árbevételt könyvelt el, ami enyhe csökkenés 2019-hez képest, az adózott eredménye 14,7 milliárd forint volt, ami viszont 2,6 százalékos emelkedés.