Ebben a pillanatban egy versenyt futunk a vírussal, még sajnos mi loholunk utána, mondta Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője a Pécsi Tudományegyetem (PTE) honlapján elérhető videóban.

A szakember hozzátette:

a vírus biztos, hogy velünk marad és  a kórokozó a felső légúti fertőzések palettájába fog beépülni.

Jakab Ferenc szerint az ellenanyagszint-mérés  nagyon fontos és azt javasolja, hogy aki megkapta a harmadik oltást az utána méressen ellenanyagot, előtte nem érdemes, ugyan is olyan, hogy túl magas ellenanyagszint az nem létezik. Az, ha valakinek nincs ellenanyaga az önmagában nem jelent problémát, hiszen az immunrendszer több fronton védekezik, attól, hogy az ellenanyagszintünk alacsony, attól még a sejtes immunválasz jól működhet a vírussal szemben. A szakember szerint még nem lehet tudni, hogy mennyire gyengül majd a világjárványt okozó vírus és a jövőben hány variánsa, mutációja jelenik majd meg. Az oltással a vírus megsokszorozódását lehet csökkenteni, ezért is fontos a magas átoltottság elérése - mondta Jakab Ferenc.

Jakab Ferenc virológus professzor rendhagyó tárlatvezetése a Nick Galériában (Nick Gallery) 2021.10.27. Pécs (Fotó: Löffler Péter / Dunántúli Napló)

Hat hónapon túl 40 százalékkal csökken a védőoltások hatékonysága

– mondta Péterfi Zoltán, a PTE Klinikai Központ infektológiai osztályának vezetője.

Jakab Ferenc virológus professzor rendhagyó tárlatvezetése a Nick Galériában (Nick Gallery) 2021.10.27. Pécs (Fotó: Löffler Péter / Dunántúli Napló)

Hozzátette: fél éven túli oltottság esetén a szervezet koronavírusra való fogékonysága majdnem egyenlő a nem oltottakéval. Kiemelte: a kórházi ápolásra szorulóbetegek 85-89 százaléka oltatlan. A vakcinákkal kapcsolatban megjegyezte: azt javasolják, hogy mRNS-vakcina után bármelyik oltás adható,  de vektorvakcina vagy elölt vírust tartalmazó vakcina esetében az mRNS oltást javasolják harmadiknak.

Az esetszámok napról napra nőnek és még nem értük el a negyedik hullám tetőpontját, mondta Betlehem József, a PTE operatív stábjának vezetője. Fontos a harmadik oltás, hiszen az képes az immunrendszert fél év után is stimulálni.

Adott esetben, ha valaki  esetleg mégis találkozik a vírussal és megbetegszik, akkor sem jár majd olyan súlyos következményekkel, mintha oltatlanul találkozna a Covid-19-cel. 

Péterfi Zoltán szerint Magyarországon elérthetetlen célkitűzés a nyájimmunitás, a jelenlegi állapot szerint 90 százalékos átoltottságra lenne szükség, és ebben beleszámít a hat hónapon túliak ismételt oltása is.