Évi 4000 megawattórával (MWh) kevesebb földgázt használhat fel a Dunamenti Erőmű Zrt. a most zárult, több száz millió forintos fűtés-korszerűsítésének köszönhetően – írja közleményében a társaság. A kisebb gázigény évi közel 22 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását is ígéri. 

Az erőműben az elmúlt években már számos olyan korszerűsítés és karbantartás zajlott, amelyek eredményeként kisebb lett az erőmű infrastruktúrája. Az új fűtési technológia bevezetését a kisebb energiafelhasználás és az ezáltal jelentősen visszaesett kapacitásigény tette lehetővé. A lecserélt, 15 megawattos gáztüzelésű gőzkazánt a mainál jóval nagyobb erőművi infrastruktúrához méretezték, az új melegvíz-kazán már csak harmadakkora (5 megawattos), de sokkal jobb hatásfokú. A fűtési rendszer egyúttal gőzalapúról meleg vizessé vált, a hőszabályozás pedig automatikussá, így a technológiai (nyersvízmelegítési) hőigény felügyelhető, ami további megtakarítást jelenthet. Megelőzhetők végül a korábbi gőzrendszerből fakadó szállítási és a – hőigény kontrolljával – a túlfűtés okozta veszteségek is.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a magyarországi villamosenergia-rendszer zöldátmenetéhez elengedhetetlenek a könnyen szabályozható és rugalmas eszközök, mint amilyen a Dunamenti Erőmű is.

Az erőmű 3-as – legkorszerűbb – blokkja az idén szeptember végéig 46 százalékos kihasználtsággal üzemelt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb elemzése szerint, ezen belül azonban a szeptemberi kihasználtság 53 százalékos volt. Az erőműtársaság tavaly az előző évi duplájára, kétmilliárd forintra növelte adózott eredményét, amely eredménytartalékba került. 

A Dunamenti Erőmű 74,8 százaléka a svájci központú MET Asset Management AG-é, 25 százaléka az MVM Zrt-é, 0,2 százaléka egyéb tulajdonosoké. A MET Asset Management a MET Holding AG kezében van. A MET-csoport 80 százaléka a vállalatvezetésé, 20 százaléka (2020 óta) a szingapúri Keppel Infrastructure-é.