A következő időszakban Kína magyarországi nagykövetsége igyekszik elősegíteni, hogy több kínai tehervonat érkezzen Záhonyon keresztül az Európai Unióba – jelentette ki Feng Csun, a nagykövetség első beosztottja annak kapcsán, hogy tegnap befutott Záhonyba az a századik vasúti szerelvény, amelyet Kínából indítottak útnak. Feng Csun – aki online csatlakozott a záhonyi eseményhez – hangsúlyozta, hogy Kína határozottan támogatja a vasúti infrastruktúra fejlesztését, valamint, hogy egy ipari park jöjjön létre a CELIZ- (Central European Logistics and Industrial Zone) projekt keretein belül.

A századik konténervonat a Rail Cargo Group szervezésében érkezett.

A CELIZ-projekt résztvevői európai viszonylatban stratégiailag is jelentős logisztikai vasúti és áruforgalmi csomópontot kívánnak létrehozni Záhonyban. E projekt jó irányba halad, a keleti nyitás és Kína – Magyarországon keresztül történő – vérkeringésbe kapcsolása pedig hatalmas lehetőség lehet az országnak és Európának is, erről a lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint kormányzati, nemzetközi és hazai szereplők beszéltek a Rail Cargo Hungaria által a magyarországi szakaszon továbbított századik kínai tehervonat érkezése apropóján.

Fotó: Dodo Ferenc / MTI

A felszólalók egyetértettek abban, hogy Magyarország rendkívül kedvező, vonzó célpont bármilyen beruházás számára.

Az eseményen Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára rámutatott, hogy a magyar kormány kiemelt vasútstratégiai célja, hogy Magyarország Közép-Európa teherfuvarozási, logisztikai és elosztó központjává váljon. A kínai konténerforgalom négy éve indult újra Záhonyon keresztül, 2019-től pedig felpörgött a forgalom fejlesztése, akkor négy vonat jött Kínából és egy ment oda. Tavaly a világjárvány ellenére áprilistól 34 vonat érkezett Ukrajnán keresztül, Záhonyon át.

2021-ben már a tavasz közepére befutott az idei harmincötödik szerelvény, most pedig már a századikat fogadhatjuk.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a magyar–kínai közös üzemeltetésben a Kancsou–Budapest útvonalon évente ezer vonatot terveznek indítani. Ha ez összejön, egy év alatt, akár 88 ezer konténer léphet be az területére Záhonyon keresztül.