A teljes 13. havi nyugdíjat megkapják az arra jogosultak, erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délután, a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán, a budapesti Hungexpón. 

A kormányfő már korábban is kilátásba helyezte, hogy van esély arra, hogy a teljes havi juttatást megkapják a nyugdíjasok. Az eredeti ütemezés alapján februárban két heti részt kaptak volna a nyugdíjasok, de a remek gazdasági eredmények miatt már ősszel több kormánytag is a teljes összeg kiutalásáról beszélt. 

A nyugdíjasok kiemelt figyelmet kaptak idén a kormánytól, épp a napokban utalták át számukra a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de a magas infláció miatt járó kompenzációval is bőkezűbben bánt a kormány: magasabb összeget kaptak az arra jogosultak. 

Fotó: Havran Zoltán  / Magyar Nemzet 

Orbán Viktort vasárnap egyhangúlag választotta újra elnökévé a párt, a kormányfő a beszédében megköszönte az újbóli támogatást. 

A kormányfő az egy évtizeddel ezelőtti kormányzati célokat ismertette a beszédében: 1 millió munkahely teremtése, a közbiztonság helyreállítása, a nyugdíjasok és a nyugdíjak értékének megvédése, a családok középpontba állítása. Budapest régi fényének visszaadása, a falvak megmentése, a romák kihozása a segélyből tengetett életből. Az elszakított magyar közösségek megtartása, a nemzet újraegyesítése és a magyar érdekekért való kiállás. Orbán Viktor szerint ezeket sikerült is teljesíteniük. 

A következő évek céljaival kapcsolatban elmondta: gazdaságilag Magyarország ma még csak feltörekvő ország. Még mindig vannak szegények, még mindig nem születik elég gyermek, nincs mindenkinek jó lakása, még nem elég sem a fizetés, sem a nyugdíj. Ezért mindenképp folytatni kell a megkezdett munkát. 

A kormányfő feltette azokat a kérdéseket is, hogy miért ne lehetnének a magyar munkavállalók, a hazai bankok, vállalatok ugyanolyan szinten, mint a nyugat-európaiak. 

2010-ben nálunk dolgoztak a legkevesebben népességarányban az Európai Unióban. Ma már meghaladtuk az EU átlagát, hamarosan megközelíthetjük az élmezőnyt is

– emelte ki a kormányfő. 

Adócsökkentés, egyetemfejlesztés, kutatás, innováció, a munkások és a munka megbecsülése, vidékfejlesztés – ezek a kulcsfontosságú területek a célok eléréséhez. 

A magyar védelmi ipartól és a Honvédségtől sokat várnak. Nem csak lőfegyvereket, hanem hamarosan csúcstechnológiájú harcjárműveket gyárt az ország. 

Visszavásárolják a nemzet repterét, megépítik Paks II.-t és vasúttal összekötik a V4 országok fővárosait – ismertette a távlati célokat Orbán Viktor. 

A járvánnyal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: az oltás életet ment és csak az oltás ment életet. Aki ezt elutasítja, vagy ellene beszél, hazug dolgokat terjeszt és inkább hagyná meghalni az embereket, az a magyarok létét veszélyezteti. 

Ha pedig ez nem lenne elég, Brüsszel brutális adókat akar kivetni az emberekre, a családokra, például a klímavédelem költségeit is velük akarják megfizettetni. 

A kormányfő leszögezte: az Európai Uniónak változásokra, reformokra van szükség, mert különben darabokra hullik, ezt is fogják követelni, de eszük ágában sincs kilépni. 

A jövőben a világgazdaság két részből fog állni, egy nagyobb keletiből és egy kisebb nyugatiból. Magyarországon ezért minden iskola, amely erre felkészíti a gyermekeket, hasznos és támogatandó. 

A következő hónapokban olyan dolgok következnek, amelyek eddig nem történtek. Kezdődött a 80 ezer forintos nyugdíjprémium kifizetésével és folytatódik a 13. havi nyugdíj teljes visszaépítésével. A fiatalok januártól nem fizetnek személyi jövedelemadót, 200 ezer forint lesz a minimálbér és 260 ezer a garantált bérminimum – folytatta a miniszterelnök, majd hozzátette: hathavi fegyverpénzt kapnak a katonák és a rendőrök. Húsz százalékkal nő az ápolók, a szociális és a kulturális ágazatban dolgozók bére. A családoknak visszafizetik a 2021-ben befizetett adót. Ilyen se volt még – hangsúlyozta a Fidesz elnöke.