Szeptemberben az ipari termelés volumene 2,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított kibocsátás az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal mérséklődött – erősítette meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslésében.

A feldolgozóipari alágak többségében növekedést mértek, legjobban, 28 százalékkal a villamos berendezések gyártása emelkedett. A legnagyobb súlyú járműgyártás azonban – nagyrészt a globális félvezetőhiány miatti gyárleállások következtében – jelentősen, 26 százalékkal visszaesett. A közúti gépjárművek gyártásának volumene 29, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 26 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 12 százalékát számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása is visszaesett, 11,4 százalékkal. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 10,2, míg a kisebb súlyú elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 23 százalékkal csökkent.

Az esztergomi Suzuki gyár.

Fotó: Földi Imre

A vegyi anyag, vegyi termék gyártásában megállt a hónapok óta tartó növekedés. Szeptemberben a kibocsátás 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, főként a meghatározó súlyú műanyagalapanyag-gyártás visszaesése miatt.

Az ipari termelés Nyugat-Dunántúlon (17,6 százalék), Észak-Magyarországon (8,6) és Közép-Dunántúlon (8,2) csökkent. A többi régióban 1,0 és 14,1 százalék közötti volumennövekedést regisztráltak, a legnagyobb mértékűt Budapesten.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 6,8 százalékkal kisebb volt a 2020. szeptemberinél. Az új belföldi rendelések 5,5, míg az új exportrendelések 7,0 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány szeptember végén 12,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Az év első kilenc hónapjában ipari termelés 12,8 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 13,5, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 12,6 százalékkal emelkedett. Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben, 25 százalékkal Pest régióban, a legkevésbé, 6,4-del Dél-Alföldön.