A hazai olajpiacon a rendszerváltást követően azonnal komoly verseny alakult ki, ami fennáll napjainkig. A liberalizált piacon való hosszú távú üzleti tevékenység tette lehetővé, hogy mára jó minőségű, magas ellátási biztonságot nyújtó üzemanyag-kiskereskedelmi rendszer működjön Magyarországon – írja közleményében a Magyar Ásványolaj Szövetség.

A MÁSZ tagvállalatai tiszteletben tartják a kormány döntését, amivel átmenetileg felső határt szab a töltőállomásokon forgalmazott 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízel gázolaj kiskereskedelmi árának.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A tagvállalatok a jogszabályi feltételek megismerését követően kidolgozzák a végrehajtás részletes módját, amiről partnereiket haladéktalanul értesítik.

Az országban működő mintegy 2000 üzemanyagtöltő állomás több mint 15 ezer dolgozót foglalkoztat, többsége kisvállalkozások által üzemeltetett.

A MÁSZ véleménye szerint szükséges lett volna a döntés előtt egyeztetéseket folytatni az iparág képviselőivel a megvalósítás lehetőségeiről és a bevezetés feltételezhető hatásairól. A bejelentett ármaximálás megválasztott szintje hatással lehet ezen vállalkozások éves teljesítményére.

Az elszenvedett veszteségek pedig kihathatnak a tervezett beruházások megvalósítására, legyen az saját döntés vagy éppen jogszabályi kötelezettség (környezetvédelem, energiahatékonyság).

Kiemelendő az a tény, hogy az eddig ismertté vált részletek alapján a döntés számításon kívül hagyja az árszintre szintén ható és a kormányzat hatáskörébe tartozó elemek, mint az üzemanyagárakban érvényesített, mindenki által ismert jövedéki MSZKSZ-díj és áfa esetleges csökkentése. Itt kell továbbá megemlíteni, hogy a legtöbb érintett vállalat a társadalmi szolidaritás jegyében már az olajcégekre az elmúlt évben kiterjesztett kiskereskedelmi adó, illetve a rendkívüli energiaadó és az energiahatékonysági kötelezettség alanya is.

A szövetség tagvállalatai őszintén remélik, hogy a bevezetendő jogszabály gazdasági hatásait a kormányzat folyamatosan követni fogja, és kész lesz egyeztetéseket folytatni a piaci szereplőkkel a szükségessé váló módosításokról, az intézkedés kivezetésének időpontjáról és feltételeiről, melyben a MÁSZ-ra partnerként tekinthet.