Egyre nehezebb ügyeletes orvost találni a hazai egészségügyben – hívja fel egy videóban a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

Az ügyeleti ellátás nagyon törékennyé vált erre a karácsonyra, a MOK szerint csak az orvosok önkéntes elhatározásából működnek még a kórházak. Az év eleji törvénymódosítás hatására ugyanis az ügyeletes orvosok még a hétköznapi bérüket sem kapják meg a megterhelő éjszakai és hétvégi ügyelet idejére – írja a kamara. Kiemelték: ügyeletben csupán az óradíj 70 százaléka garantált, ami még munkaszüneti vagy ünnepnapon is csak 80-90 százalékra megy fel. Egy fiatal kolléga esetében ez 1300 forintos nettó órabért jelent. A MOK szerint fontos az ügyeleti díjak mihamarabbi rendezése, mert ennek halogatása a biztonságos betegellátást veszélyezteti. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A kamara többször kezdeményezett tárgyalást az Emberi Erőforrások Minisztériumával és az Országos Kórházi Főigazgatósággal, egyelőre eredménytelenül.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége olyan fenntartható ügyeleti rendszert szeretne, ami egyenletesen biztonságos ellátást nyújt a betegeknek, és megtartja, nem pedig kihasználja az orvosokat. Olyan ügyeleti díj megállapítására lenne szükség, mely motivációt jelent a többletmunka vállalásra, ugyanakkor a jövedelemben nem irreálisan magas arányú, és a szakterületek között nem teremt ésszerűtlen és feszültségkeltő nagy különbségeket. A kamara reprezentatív mintán végzett felmérése szerint az orvosok többsége olyan ügyeleti díjjal lennének elégedettek, mely differenciált a területi progresszivitás és a szakterületekre jellemző terhelés alapján, ugyanakkor az adott intézményen belül – hasonló ügyeleti munkavégzés mellett – nem teremt kiugró különbségeket életkor szerint. Mindemellett a többség által kifejezett, alapvető kívánság volt, hogy az ügyeleti óradíjak ne lehessenek a hétköznapi normál munkaidőben végzett órabérnél alacsonyabbak.