Októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – erősítette meg második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Mint írták, a legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 22 százalékát képviselő járműgyártás teljesítménye 30 százalékkal esett vissza. A visszaesést elsősorban az okozta, hogy a globális félvezetőhiány miatt a gyárak kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak. A közúti gépjármű gyártásának volumene 31, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 32 százalékkal csökkent.

Fotó: ERIC PIERMONT / AFP

A chiphiány a feldolgozóipari termelés mintegy 12 százalékát számítógép, elektronikai, optikai termék gyártását is visszafogta, a termelés volumene 10,7 százalékkal esett vissza. Az alapanyaghiány leginkább a járműiparba is beszállító elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártását érintette, kibocsátása 28 százalékkal csökkent. A legnagyobb súlyú alágazat, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása pedig 7,6 százalékkal  maradt el az egy évvel korábbitól.

A feldolgozóiparból 12 százalékkal  részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,0 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének köszönhetően. Ezen belül a legnagyobb súlyt (23 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 12,3, a második legjelentősebb italgyártás pedig 12,4 százalékkal  nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Mindössze két alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a halfeldolgozás, -tartósítás 47, a növényi, állati olaj gyártása 2,0 százalékkal  csökkent.

A legnagyobb mértékben, 32  százalékkal  a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás bővült, elsősorban a belföldi értékesítés növekedése miatt, ugyanakkor az visszaesett.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 8,7, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 18,0 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

A kisebb súlyú villamos berendezés gyártása 19,3 százalékkal nőtt, főleg a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutása eredményeként.

Az előző havi stagnálás után a gyógyszergyártás 9,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. mind a hazai, mind a külpiaci eladások csökkentek.

2021. január és októbere között az előző év azonos időszakához képest:

Az ipari termelés 10,8 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 64 százalék adó külpiaci eladások volumene 10,2, a 36 százalékát képviselő hazai értékesítésé 12,0 százalékkal emelkedett.

Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben, 23 százalékkal Pest régióban, a legkevésbé, 6,0 százalékkal Dél-Alföldön és Nyugat-Dunántúlon.